Jak budete bránit svobodu projevu? Pavel a Nerudová neodpověděli, zde jsou odpovědi dalších

05.01.2023 17:36

Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Tomáš Zima a Karel Janeček – to jsou ti, kteří odpověděli Společnosti pro obranu svobody projevu na otázky týkající se právě svobody projevu. Co pro ně svoboda projevu znamená a co říkají boji proti dezinformacím?

Jak budete bránit svobodu projevu? Pavel a Nerudová neodpověděli, zde jsou odpovědi dalších
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Společnost pro obranu svobody projevu podle svých slov oslovila všechny prezidentské kandidáty, ostatní neodpověděli. Karel Janeček pro změnu kandidovat nemůže, nepředložil dostatek podpisů nutných pro kandidaturu a jeho stížnost zamítl i Ústavní soud.

Pro Andreje Babiše je podle jeho slov svoboda projevu podmínkou sine qua non. „Bez svobody projevu není demokracie. Demokracie není totalita, takže neexistuje jeden správný názor a jedna jediná pravda,“ poznamenal Babiš. 

„Demokracie znamená neustálou veřejnou diskusi, polemiku, kritiku a výměnu často protichůdných názorů. Veřejné kritice musejí být bez výjimky vystaveni všichni i navzdory tomu, že se pak cítí uražení nebo ublížení. Jedině společnost, která je otevřená a necenzuruje jiné názory, se může posunout dál,“ uvedl. Svoboda slova je podle něj tedy tím nejdůležitějším ústavním právem, které máme. 

A jak se dívá na současný trend umlčování odlišných názorů a diskriminace, někdy i kriminalizace jejich nositelů pod záminkou „boje proti dezinformacím“? „Kdokoli, kdo chce řídit a usměrňovat veřejný diskurz, není demokrat, i když se demokracií a jejími principy zaklíná třeba dnes a denně. Jistě existují názory, se kterými nesouhlasím nebo se mi nelíbí (sám o tom něco vím), ale pokud dotyčný svým projevem neporušuje zákony např. výzvami k něčí likvidaci, měl by je mít právo vyřknout. Kriminalizace za to, že si někdo pustí pusu na špacír nebo že je hloupý a věří zjevným pitomostem, je přes čáru. Společnost si vždy dokázala přirozeně poradit sama, nepotřebujeme k tomu nějaké ‚ministerstvo pravdy‘,“ sdělil Babiš, který podle svých slov považuje za skandální prohlášení premiéra Fialy, že lidé mají právo na to, aby informace byly korigovány.

„Pokud existuje podezření, že někdo šíří dezinformace v zájmu cizí mocnosti jako agent nebo za úplatu, je to úkol pro tajné služby a pak pro orgány činné v trestním řízení. Pokud někdo šíří dezinformaci jako poplašnou zprávu, je to také věc pro policii a justici,“ dodal.

Stejně tak je svoboda slova důležitým tématem pro Jaroslava Baštu. I z toho důvodu tak bojuje proti současnému trendu umlčování některých názorů, jak to nazvala Společnost pro obranu svobody projevu. „Jako prezident bych v tom pokračoval. Již několikrát jsem zdůraznil, že lidem kriminalizovaným kvůli svobodě projevu bych téměř automaticky uděloval milost, pokud bych byl zvolen,“ sdělil.

I Karel Diviš se domnívá, že svoboda projevu by měla být téměř absolutní. „Jsem zásadním odpůrcem cenzury,“ řekl Diviš s tím, že lepší než cenzura je vzdělávání lidí v oblasti práce s informacemi.

Podle Pavla Fischera Ústava České republiky garantuje svobodu projevu a právo na informace. „Dezinformace jsou manipulace šířené silami cizí moci. Stát dnes musí mít k dispozici prostředky umožňující bránit se proti informačním operacím z Ruska. V některých státech NATO se mluví dokonce o psychologické válce. Čím dříve si uvědomíme, jak velké nebezpečí by nám hrozilo, kdybychom se této hrozbě nevěnovali, tím lépe pro nás. Na druhou stranu nelze omezovat veřejnou debatu. Sebevědomá demokracie musí unést rozdílné názory a tvrdá kritika vlády může pomoci pojmenovat reálné nedostatky a prospět celé zemi. Musí se však odehrávat v rámci, který stanoví zákon. I proto považuji vypnutí webů bez opory v zákoně za vážnou chybu. Podobným krokům bych jako prezident aktivně bránil. Jsem totiž přesvědčen, že pravidla pro omezování šíření ruské propagandy je třeba nastavit transparentně,“ dodal.

„Svoboda projevu je jedním ze základů fungování opravdu svobodné společnosti. Je důležité, aby nebyla omezována ať vládou nebo momentálně většinovým názorem. Tak jak ji u nás v současnosti definuje ústava a zákony, je dostačující,“ sdělil další prezidentský kandidát Tomáš Zima.

A na vrcholu lidských hodnot je svoboda projevu také pro Karla Janečka. Trend umlčování názorů a boj proti dezinformacím považuje za naprosto nepřijatelný. „Pokud se zjistí, že někdo cíleně šíří poplašné zprávy, vybízí k násilí či přímo a konkrétně ohrožuje životy a zdraví lidí, tak nechť je samozřejmě trestně stíhán. Na to ovšem nepotřebujeme nové zákony a těžko definovatelné pojmy jako ‚dezinformace‘. Současné zákony stačí. Hrozba dezinformací je vágní chiméra, kterou nikdo nedokáže definovat a o které nikdo ani neví, zda příčinně vede k újmě. Je to jedna velká dojmologie a velmi se divím, že se situace nechala dojít tak daleko. Jako prezident bych razantně vystupoval proti jakýmkoliv snahám škrtit svobodu slova a bojoval bych proti této zhoubě všemi dostupnými prostředky,“ poznamenal Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…