Jak by to dopadlo, kdyby volily do Rady ČT profesní svazy, jak ti lepší z nás navrhují? Vadim Petrov varovně ke koncesionářům

18.03.2021 15:40

Členové volebního výboru Poslanecké sněmovny vybrali 12 uchazečů na pozici radních České televize. Člen RRTV Vadim Petrov je s výběrem spokojený. „Jsem rád, že za výběr odpovídá politická reprezentace, protože kdyby volily profesní svazy, jak ti lepší z nás navrhují, občané, kteří to celé platí, by neměli žádnou možnost je volat k odpovědnosti,“ myslí si Petrov. Politické strany předkládají veřejnosti účet, profesní svazy ne.

Jak by to dopadlo, kdyby volily do Rady ČT profesní svazy, jak ti lepší z nás navrhují? Vadim Petrov varovně ke koncesionářům
Foto: Repro XTV
Popisek: Člen Rozhlasové a televizní rady Vadim Petrov

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí
V Radě České televize se za pár měsíců uvolní křesla čtyř radních. Na jejich místa by rádo usedlo více než 50 uchazečů. Každý z nich promluvil k poslancům a po pětiminutové prezentaci svých názorů ještě 10 minut odpovídal na jejich otázky. Volební výbor Sněmovny poté vybral 12 uchazečů do užšího výběru.

Členy výboru jsou poslanci Stanislav Berkovec, Petr Dolínek, Aleš Juchelka, Tomáš Martínek, Lubomír Španěl, Petr Bendl, Pavel Blažek, Petr Gazdík, Pavla Golasowská, Radek Holomčík, Tomáš Kohoutek, Martin Kolovratník, Barbora Kořanová, Marcela Melková, Patrik Nacher, Miloslav Rozner, Zbyněk Stanjura a Miloslava Vostrá.

Podle informací serveru Lupa.cz poslanci a poslankyně vybrali bývalé manažery ČT Karla Nováka a Radka Žádníka, publicistu Pavla Černockého nebo předsedu Rady seniorů Zdeňka Pernese a publicistu Jefima Fištejna. Kandidát do Rady ČT za Federaci židovských obcí Michal Klíma, který dlouhodobě hájí současnou podobu zpravodajství a publicistiky ČT a vystupuje např. proti Xaveru Veselému a Haně Lipovské, nakonec výběrem poslanců Volebního výboru neprošel.

Dostatek hlasů dostal také střelecký instruktor a šéf spolku na legalizaci zbraní Pavel Černý. Ten si v létě 2020 stěžoval na Radě, že Česká televize použila ve vysílání jím pořízené záběry, aniž by to s ním napřed projednala. Z finální dvanáctky uchazečů, kterou předvybrali členové již zmíněného Volebního výboru Sněmovny, nakonec vybere čtyři vítěze, kteří do Rady ČT usednou.

Ačkoliv se našli ti, kterým se nejspíše výběr kandidátů moc nelíbil, jako kupříkladu novinář Luboš Rosí, který na svém twitteru sdílel některé výroky Pavla Černockého, které jsou k České televizi velmi kritické, tak se zároveň našli ti, kdo jsou s výběrem spokojeni. Jedním z nich je hudebník a manažer Vadim Petrov, který je sám členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Ten si myslí, dle svého vyjádření na facebooku, že ve výběru kandidátů jsou jak odborníci, tak zároveň i ti, kteří slouží jako vata, jejichž cílem je, jak doufá, vyblokovat jiné, aby se do výběru nedostali.

„Jsem rád, že za výběr odpovídá politická reprezentace, protože kdyby volily profesní svazy, jak ti lepší z nás navrhují, občané, kteří to celé platí, by neměli žádnou možnost je volat k odpovědnosti. Na rozdíl od politických stran, které jednou za čtyři roky předkládají veřejnosti účet, profesní a zájmové organizace ne. Účet předkládají svým členům, ne občanům. A zájmy členů a zájem veřejný se může diametrálně lišit. Profesní a veřejný zájem může být dokonce v přímém protikladu.

Za další... ale víte co, koho povídání o mediálních radách zajímá, tak večer na streamu Pavel Černocký se mnou v 18.00,“ pozval své diváky k večernímu streamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…