Jak chodí do práce váš poslanec? Někteří voliči budou hodně nemile překvapeni

29.07.2017 7:24

„Nejsme jako politici. Makáme,“ tak znělo heslo hnutí ANO před minulými sněmovními volbami. Poslanec Matěj Fichtner však příliš heslo nenaplňuje. Jak uvádí dnešní MF Dnes, Fichtner chyběl při největším procentu sněmovních hlasování.

Jak chodí do práce váš poslanec? Někteří voliči budou hodně nemile překvapeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Fichtner

Nejvzornějším je naopak poslanec Jiří Valenta, který nechyběl u 99,2 % hlasování. „To je perverze,“ okomentoval to pro MF Dnes jiný z poslanců. Podle Valenty je to jen o time managementu. „Někteří kolegové, kteří sem moc nechodí, by se nad sebou měli zamyslet. Že to nejde, jsou často výmluvy. Můžete jednat a předjednávat, ale když o tom nebudete hlasovat, je to úplně zbytečné,“ tvrdí Valenta. 

Úspěšný však příliš není – deset zákonů z jedenácti, pod něž se podepsal, skončilo již v prvním čtení. 

Na opačné straně žebříčku je pak kromě Fichtnera i další poslanec ANO Igor Nykl, který pro změnu již dva roky před dolní komorou nepromluvil. „Má zdravotní potíže psychického charakteru,“ tvrdí jeden ze členů vedení. 

Sehnat Fichtnera pro vyjádření k jeho absencím se podařilo až náhodou ve Sněmovně; když chtěl redaktor jeho telefonní číslo, Fichtner odpověděl: „A vy byste mi pak volali.“ Čísla, kterými disponuje tiskové oddělení ANO, jsou dlouhodobě vypnutá. 

Mezi největšími absentéry jsou také čtyři poslanci TOP 09, mezi nimiž vyčnívá Karel Schwarzenberg s více než 64procentní absencí. Zdůvodňuje to zahraničními cestami, které zapříčiňuji i velkou absenci ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka – největší ze všech. Chybí téměř z 80 %. 

Vzorem, že to jde být ve vládě i ve Sněmovně, je lidovecký ministr kultury Daniel Herman. „Vycházím z toho, že základním pracovištěm je Poslanecká sněmovna. To, že jsme členové vlády, je výsledkem určité konstelace, ale to, že jsem byl zvolen sem, je výsledkem důvěry lidí,“ nechal se slyšet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…