Jak gestapo a komunisti, řekl v Bruselu muž Orbána. Vyhodili ho

22.12.2020 14:02

Maďarský europoslanec Tamás Deutsch přirovnal předsedu Evropské lidové strany Manfreda Webera ke gestapu. Deutschovi, který je europoslancem za Orbánovu vládní stranu Fidesz, bylo kvůli výroku pozastaveno členství v EPP. Kvůli dlouhodobým sporům volají evropští lidovci po vyloučení Fideszu ze svých řad.

Jak gestapo a komunisti, řekl v Bruselu muž Orbána. Vyhodili ho
Foto: Repro Twitter
Popisek: Vtip kolující internetem o Fidészu

„Pokud nemáte co skrývat, nemusíte se bát,“ prohlásil lídr Evropské lidové strany (EPP), čímž se snažil přesvědčit Maďarsko a Polsko, aby odblokovaly přijetí unijního rozpočtu na příštích sedm let. Obě země pro rozpočet nehlasovaly z důvodu dodatku vlády práva, podle kterého by mohlo být vyplácení peněz omezováno.

Anketa

Má prezident Miloš Zeman vaši podporu? (Ptáme se od 22.12.2020)

83%
17%
hlasovalo: 14022 lidí

„Vzpomínám si, že komunistické tajné služby nebo gestapo používali stejný slogan,“ reagoval na Weberova slova evropský lídr strany Fidesz Tamás Deutsch. Přirovnání k tajné komunistické a nacistické policii evropští lidovci odsoudili a Deutschovi bylo pozastaveno členství. Deutsch nyní podle informací serveru Idnes.cz nemůže vystupovat na plénu parlamentu v době, která je vyhrazena lidovcům.

„Takové výroky jsou absolutně v rozporu s evropskými křesťanskými hodnotami a demokracií a odporují hodnotám Evropské lidové strany,“ stojí v prohlášení EPP. Pozastavení Deustchova členství inicioval rakouský lidovecký eurosposlanec Othmar Karas. „Nestydaté přirovnání,“ prohlásil Karas, který je s rozhodnutím spokojený. Původně se pro Deutsche navrhovalo úplné vyloučení ze strany, ale po několika omluvách se o něm nakonec nehlasovalo.

Karas ale navrhuje celkové vyloučení strany Fidesz z Evropské lidové strany. „Členové Fidesz by se měli zamyslet, zda jejich fundamentální politické názory souzní s hodnotami EPP. Pokud tomu tak není, budou muset přijmout nezbytná opatření,“ stojí dále v prohlášení lídrů evropských lidovců.

Fidesz má zatím již od loňského roku pozastavené členství v EPP. Pro Orbánovu stranu Fidesz to není v posledních týdnech jediný skandál. V listopadu rezignoval její europoslanec József Szájer, který se v Bruselu účastnil nelegální gay party, kterou rozprášila belgická policie. Shodou okolností právě Szájer dlouhodobě prosazoval zákaz sňatků homosexuálních párů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…