Jak na Gottův pohřeb? Počítejte s tím, že v Praze to bude ostré

10.10.2019 10:22

Páteční rozloučení s Karlem Gottem bude v Praze velkou výzvou pro všechny, zejména ale pro pořádkové složky. Už proto, že akce, na kterou má podle aktuálních odhadů dorazit 300 tisíc fanoušků, se v metropoli potká se dvěma dalšími událostmi, které samy o sobě přilákají desetitisíce lidí. A do toho všeho chtějí centrum města okupovat zelení aktivisté. Co tedy dělat, aby nenastala katastrofa? Veřejnost o tom informuje například deník MF DNES.

Jak na Gottův pohřeb? Počítejte s tím, že v Praze to bude ostré
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před vilou Karla Gotta na pražské Bertramce se pole svíček značně rozšířilo. I večer sem proudí zástupy lidí

Po Praze se v pátek budou pohybovat lidé toužící si připomenout památku Karla Gotta, kteří budou mířit na Žofín u Národního divadla. Zároveň dorazí tisíce fotbalových fanoušků z Anglie na vzájemný zápas fotbalových reprezentací. Utkání se sice hraje na stadionu Slavie ve Vršovicích, ale dá se čekat, že během dne se fanoušci budou pohybovat v centru města. A do třetice začíná festival světelných projekcí Signal, který se bude konat přímo v centru města, jen kousek od Žofína. Na festival se čekají desetitisíce návštěvníků.

Rozloučení s Karlem Gottem bude na Žofíně zahájeno v osm hodin ráno. Přístup k rakvi by měl být minimálně do 22 hodin, s možností prodloužení. Provozní ředitel paláce Žofín se obává, že ve vymezeném čase se při běžné rychlosti postupu fronty stihne na Žofín dostat maximálně padesát tisíc lidí, násobně více rozhodně ne. I premiér Babiš fanoušky vyzval, aby zvážili, zda památku mistra Gotta neuctít raději jinou formou.

Na Žofín bude přístup od Národního divadla, fronta by se měla řadit od mostu Legií. Pokud bude zájemců více, měla by fronta zatočit na most a řadit se na levém břehu Vltavy.

Po celý pátek bude na pravém břehu Vltavy (u Národního divadla) pro dopravu uzavřeno Masarykovo nábřeží mezi mostem Legií a Jiráskovým mostem. Nepojedou tam ani tramvaje, linky vedoucí po nábřeží budou odkloněny. Lidé budou moci využít metro.

Festival světla Signal, který začíná ve večerních hodinách, očekává desetitisíce diváků v bezprostřední blízkosti Žofína. Fotbalové utkání s Anglií zase představuje nebezpečí s ohledem na pověst britských fanoušků. Protesty klimatického hnutí Extinction Rebellion, které si zakládá na tom, že ignoruje jakékoliv zákazy, jsou pak zcela nevyzpytatelné.

Pro centrum Prahy každopádně bude páteční den těžkou zkouškou, proto magistrát prosí všechny, aby si toho byli vědomi a přizpůsobili tomu své chování.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…