Jak řídit kybernetickou bezpečnost a nezbláznit se z toho?

13.12.2019 14:36

Kybernetické útoky, úniky dat, krádeže údajů, stáří softwaru, fyzická bezpečnost zařízení, znalosti a dovednosti zaměstnanců. Je toho opravdu hodně, před čím se musí mít manažeři kybernetické bezpečnosti a vedoucí IT oddělení na pozoru a co musí bedlivě sledovat. Aby se z nich z toho všeho nestali pacienti docenta Chocholouška, vytvořila platforma KYBEZ unikátní nástroj pro komplexní řízení kybernetické bezpečnosti.

Jak řídit kybernetickou bezpečnost a nezbláznit se z toho?
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Dosavadní praxe

Spousta organizací má vypracovanou evidenci bezpečnostních aktiv, velká část analýzu kybernetické bezpečnosti a některé i srovnávací zprávu o stavu svého systému vzhledem k platné legislativě či standardům ISO. Nicméně zmíněné zprávy a dokumentace v naprosté většině případů vedou organizace v roztříštěných excelových tabulkách či dokumentech ve Wordu bez jakékoliv provázanosti s celkovým systémem kybernetické bezpečnosti. Tyto dokumenty postupně zastarávají, organizace utrácejí nemalé peníze za jejich aktualizaci a zároveň neřídí kybernetickou bezpečnost se všemi jejími aspekty, ale zaměřují se na hašení aktuálních nejpalčivějších problémů. Celé to působí jako boj roztříštěných samostatných jednotek, které se snaží pouze uhájit své pozice, místo toho, aby se sjednotily a vedly efektivní bojovou činnost.

Komplexní řešení

Pokud se tento problém týká i vás, snadno jej vyřešíte pomocí nástroje CSA. Díky této aplikaci zvládnete řídit systém kybernetické bezpečnosti skutečně komplexně. Aplikace CSA je rozdělena do několika na sebe navazujících sekcí. Patří mezi ně evidence bezpečnostních aktiv, hrozeb a zranitelností, hodnocení bezpečnostních rizik, plán zvládání rizik, bezpečnostní audit, hodnocení softwaru i hardwaru a spousta dalších užitečných sekcí. Díky dynamické provázanosti jednotlivých sekcí představuje CSA nejen nástroj pro dlouhodobé řízení kybernetické bezpečnosti, ale také aplikaci, s jejíž pomocí pohodlně zvládnete vypracovat analýzu či audit kybernetické bezpečnosti - podklady, které poslouží nejen k výraznému zvýšení úrovně kybernetické bezpečnosti, ale také jako materiál pro budoucí případnou kontrolu systému.

Moderně, jednoduše, online

Další výhodu aplikace CSA představuje samotné uživatelské prostředí. Oproti sběru záznamů do wordových nebo excelových souborů, kde nelze docílit přehlednosti ani srovnávacích a dalších funkcí, získáte pořízením CSA moderní a velice přehledný nástroj. Rozdělení jednotlivých sekcí a jejich součástí poznáte na první pohled. Veškeré grafické prvky jsou jednoduché a intuitivní, hned pochopíte jejich význam. Mezi další přínosy patří i skutečnost, že CSA je webová aplikace. Nemusíte ji tedy instalovat na své zařízení. Stačí si pořídit uživatelskou licenci, disponovat připojením k internetu, libovolným prohlížečem a už můžete v aplikaci pohodlně pracovat.

Legislativa a standardizace

Pomocí nástroje CSA také zvládnete plnit náležitosti nejnovější vyhlášky kybernetické bezpečnosti. Veškerá základní metodika vychází právě z této vyhlášky a dalších tuzemských i mezinárodních předpisů v oblasti kybernetické bezpečnosti. Pokud ovšem rádi používáte jiné metodické postupy, jednoduše si celou metodiku přenastavíte. Nástroj CSA dává opravdu velký prostor pro uživatelské nastavení metodiky i dalších oblastí.

Komu nástroj nejvíce pomůže?

Aplikace CSA zlepší řízení kybernetické bezpečnosti zejména subjektům, které mají povinnost plnit náležitosti zákona a vyhlášky o kybernetické bezpečnosti i středním a větším organizacím, jež mají více než sto zaměstnanců nebo složitou strukturu týmů či poboček. Nástroj CSA dokáže výrazně ušetřit čas i prostředky, které organizace investuje do vypracování analýzy či auditu kybernetické bezpečnosti. CSA ulehčí práci manažerům kybernetické bezpečnosti, auditorům, vedoucím IT a dalším pracovníkům, kteří nesou odpovědnost za kybernetickou bezpečnost organizace. Zároveň bude mít organizace získaná a zpracovaná data o kybernetické bezpečnosti (např. evidenci aktiv, hodnocení rizik, analýzu dodavatelů) dostupná vždy online. O bezpečnost všech svěřených dat se postará renomovaná platforma Microsoft Azure. S nástrojem CSA budete řídit kybernetickou bezpečnost komplexně, pohodlně, online a dle platné legislativy.

Další informace o nástroji včetně video ukázek najdete na webu www.gordiccybersec.cz.

Kybernetická bezpečnost totiž není jen zákonná povinnost, ale existenční nutnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…