Jak se daří migrantům v Rakousku? Je tu nová studie

10.10.2016 15:58

Rozšíření Evropské unie o deset zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy v letech 2004 a 2007, k nimž patřilo i Česko, se Rakousku v hospodářské i sociální oblasti vyplatilo. Vyplývá to ze studie, kterou dnes ve Vídni představila Rakouská akademie věd. Většina migrantů z těchto zemí nemá podle studie problémy s integrací do společnosti, a zůstávají tak „neviditelní“.

Jak se daří migrantům v Rakousku? Je tu nová studie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská a česká vlajka

K úspěšné integraci podle studie přispívají i kulturní blízkost a poměrně vysoká ochota Rakušanů přijmout obyvatele těchto zemí mezi sebe, což údajně plyne z dlouhé společné historie. Valná většina příchozích přitom dokázala najít v Rakousku práci. To dál usnadňuje jejich integraci. Nejčastěji imigranti z nových členských zemí EU pracují v pečovatelských profesích. Zaměstnaných je v nich více než 50 000 lidí z nových členských zemí EU.

Na rozdíl od Rakouska například v Nizozemsku, kde výzkumníci zároveň vypracovali podobnou studii, místní nepočítají s tím, že by přistěhovalci z východní Evropy zůstali v zemi nastálo, a neusilují tak o jejich hlubší integraci.

Na počátku letošního roku žilo v Rakousku 366 000 přistěhovalců z deseti středoevropských a východoevropských zemí, které do EU vstoupily v roce 2004 a 2007, tedy z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, tří pobaltských států, Slovinska, Rumunska a Bulharska. Největší část z nich tvořili Rumuni, Poláci a Maďaři. Například přistěhovalců z Německa žilo ve stejném okamžiku v Rakousku 220 000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …