Jak skončí válka mezi Ukrajinou a Ruskem? Je zde jedna odvážná teorie

05.06.2023 15:47 | Kauza

ZE SVĚTA Spojené státy stále nemají vytyčen svůj konečný cíl konfliktu na Ukrajině, jak několik měsíců po začátku války přiznal poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Podle expertů by ale měl být jasně vyřčen finální moment, kdy USA přestanou podporovat Ukrajinu ve válce, kde je po 15 měsících zřejmé, že ani jedna válčící strana nedosáhne všech svých cílů. Kvůli hrozbě dalších mnoha let bojů je prý načase, aby Ukrajina s Ruskem začaly jednat o realistických podmínkách, za jakých jsou ochotny válku ukončit. Nejpravděpodobnější variantou se prý jeví trvalé příměří, jaké panuje mezi Severní a Jižní Koreou, které jsou oficiálně už 70 let ve válečném stavu.

Jak skončí válka mezi Ukrajinou a Ruskem? Je zde jedna odvážná teorie
Foto: Repro twitter
Popisek: Útok na Bělgorodskou oblast

Politolog a ekonom Samuel Charap ve svém komentáři na serveru foreignaffairs.com upozorňuje, že po roce a půl konfliktu na Ukrajině je načase přiznat si, že válka neskončí vojenským úspěchem Ukrajiny a trvalým osvobozením všech jejích území včetně Krymu. Spojené státy a další západní země od prvního dne ruské invaze na Ukrajinu spustily masivní vojenskou, finanční a humanitární pomoc, dodnes ale neurčily realistický cíl a konečný bod, dokdy bude tato podpora pokračovat.

„Ve skutečnosti jsme se zdrželi stanovení toho, co považujeme za cíl. Soustředili jsme se na to, co můžeme udělat dnes, zítra, příští týden, abychom v maximální možné míře posílili pozici Ukrajinců, nejprve na bojišti a nakonec u jednacího stolu,“ uvedl v červnu 2022 americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Nyní však prý nastal čas, aby Spojené státy vypracovaly vizi, jak válku ukončit. Patnáct měsíců bojů jasně ukázalo, že ani jedna ze stran není schopna – ani s masivní vnější pomocí – dosáhnout rozhodujícího vojenského vítězství nad druhou stranou. „Bez ohledu na to, jak velké území se ukrajinským silám podaří osvobodit, Rusko si zachová schopnost představovat pro Ukrajinu trvalou hrozbu. Ukrajinská armáda vyzbrojená Západem bude mít také schopnost udržet v ohrožení všechny oblasti země obsazené ruskými silami a způsobit náklady na vojenské a civilní cíle v samotném Rusku,“ upozorňuje politolog.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
Právě tento fakt by mohl vést k ničivému, léta trvajícímu konfliktu, který nepřinese definitivní výsledek. Mezistátní války navíc obecně nekončí, když jsou síly jedné strany zatlačeny za určitý bod na mapě. „Totéž bude pravděpodobně platit i na Ukrajině: I kdyby byl Kyjev nad všechna očekávání úspěšný a donutil ruské jednotky k ústupu za mezinárodní hranici, Moskva by nutně nepřestala bojovat,“ má jasno Charap.

Stejně jako se ztráta územní kontroly nerovná prohře ve válce, nemusí nutně vyvolat ani politické ústupky. Putin by mohl vyhlásit další kolo mobilizace, zintenzivnit bombardování ukrajinských měst nebo jen držet linii v přesvědčení, že čas bude pracovat pro něj a proti Ukrajině. Jinými slovy, bez ohledu na to, kde se nachází frontová linie, Rusko a Ukrajina budou mít schopnosti, aby pro sebe navzájem představovaly trvalou hrozbu. Důkazy z minulého roku navíc naznačují, že ani jeden z nich nemá nebo nebude mít schopnost dosáhnout rozhodujícího vítězství.

Historie naznačuje, že dlouhotrvající válka je v tomto případě nejpravděpodobnější výsledek. „Studie Centra pro strategická a mezinárodní studia, která vychází z údajů z let 1946 až 2021 shromážděných Uppsalskou univerzitou, zjistila, že 26 % mezistátních válek končí za méně než měsíc a dalších 25 % do jednoho roku. Studie však také zjistila, že pokud mezistátní války trvají déle než rok, prodlužují se v průměru na více než deset let,“ vysvětluje Charap.

Spojené státy a jejich spojenci tak musí i kvůli vlastním finančním zdrojům apelovat na Ukrajinu, aby zasedla s Ruskem k jednacímu stolu. To podle Charapa nemusí nutně znamenat okamžitý konec podpory v době, kdy ukrajinská armáda zahajuje protiofenzivu, která může přinést Ukrajině významné územní zisky. Ty jsou nadále žádoucí, zejména kvůli dalším vojenským ranám, které Rusko utrpí, což by Ukrajině zlepšilo pozici u jednacího stolu.

Vzhledem k přetrvávajícím rozdílům mezi Moskvou a Kyjevem v zásadních otázkách hranic nebo zahraniční politiky a i k vzájemné antipatii po tolika válečných obětech se mírová smlouva nebo komplexní politické urovnání, které by normalizovalo vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou, také jeví jako nemožné. Obě země budou nepřáteli ještě dlouho po skončení války. Řešením tedy podle expertů nemůže být kapitulace žádné ze zemí ani vyjednání míru, ale dohoda o příměří, tedy jakási trvalá dohoda o zastavení palby.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30016 lidí
Taková dohoda by ukončila aktuální válku mezi Ruskem a Ukrajinou, ale ne jejich širší konflikt. „Archetypálním případem je korejské příměří z roku 1953, které se zabývalo výhradně mechanikou udržení příměří a všechny politické otázky ponechalo stranou. Přestože Severní a Jižní Korea jsou technicky stále ve válečném stavu a obě strany si nárokují celý poloostrov jako své svrchované území, příměří z velké části vydrželo. A právě takovýto neuspokojivý výsledek je nejpravděpodobnějším způsobem, jak skončí válka na Ukrajině,“ srovnává Charap.

Americký prezident Joe Biden ve svém článku v The New York Times z května 2022 jasně uvedl, že jeho administrativa vidí konec této války u jednacího stolu. Od té doby jeho vysocí představitelé tento názor pravidelně opakují, ačkoli je zřejmé, že ani v rámci americké vlády, ani mezi Washingtonem, jeho spojenci a Kyjevem neprobíhá žádné úsilí o promýšlení konkrétních aspektů případných jednání. Ve srovnání s úsilím o poskytnutí zdrojů pro protiofenzivu se prakticky nic nedělá pro to, aby se utvářelo to, co bude následovat. Bidenova administrativa by podle Charapa měla začít tuto mezeru zaplňovat.

Začít s přípravami ihned má smysl také proto, že konfliktní diplomacie nikdy nepřinese výsledky přes noc. Ve skutečnosti bude trvat týdny nebo možná měsíce, než se spojenci a Ukrajina shodnou na strategii vyjednávání – a ještě déle potrvá, než dojde k dohodě s Ruskem, až rozhovory začnou. „Například v případě korejského příměří bylo k dokončení téměř čtyřicetistránkové dohody zapotřebí 575 schůzek v průběhu dvou let,“ dodává Charap.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Voskový fajdulák Biden, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Fimfárum , 05.06.2023 18:19:20
lže, jako Ukrajinský Fiala. Loutku Bidena řídí zbrojaři a Fialu Biden.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…