Jak to bylo po smrti… Havlová napíše knihu

13.03.2012 19:51

Herečka Dagmar Havlová chystá knihu, která bude zachycovat smuteční akce po skonu jejího manžela prezidenta Václava Havla. Havlová o tom informuje na svém webu. Havel zemřel 18. prosince, tuto neděli uplynou od jeho smrti tři měsíce. Česká mincovna na březen chystá vydání pamětní medaile Václava Havla.

Jak to bylo po smrti… Havlová napíše knihu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Poslední rozloučení s Václavem Havlem zádušní mší ve svatém Vítu

Kniha o poslední cestě prezidenta by měla obsahovat především prostřednictvím fotografií popis piet, které se konaly do 4. ledna, kdy Havlová uložila urnu s popelem do rodinné hrobky. V Česku po smrti Havla zavládl státní smutek. Jeho rakev byla vystavena nejdříve v Pražské křižovatce, pak byla v průvodu přenesena na Pražský hrad, kde se pak konal státní pohřeb v katedrále sv. Víta.

V nejužším kruhu se s Havlem rozloučila rodina a přátelé ve strašnickém krematoriu. Na počest Havla se též konal večírek s koncertem v Lucerně. Po celém Česku lidé vyjadřovali na veřejnosti spontánně projevy soustrasti.

Tento měsíc chystá Česká mincovna ve spolupráci s Nadací Dagmar a Václava Havlových Vize 97 vydání pamětní medaile. Slavnostní ražby v Jablonci nad Nisou se 22. března, v den svých narozenin, zúčastní i Havlová. Výtěžkem z prodeje medailí, který se může vyšplhat až ke dvěma milionům korun, mincovna podpoří projekty nadace. Pamětní medaili je možné si rezervovat v České mincovně.

Havlovo letiště

Po smrti Havla se začalo mimo jiné hovořit o přejmenování pražského ruzyňského letiště na letiště Václava Havla. Havlová podle svých stránek vyjádřila zklamání ze skutečnosti, že česká vláda dosud váhá s připojením jména jejího zesnulého manžela ke stávajícímu názvu letiště. V zahraničí podle ní nejsou výjimkou letiště nesoucí název po významných státnících, mezi které Václav Havel bezpochyby patří.

Dodala, že bude i nadále usilovat o realizaci myšlenky režiséra Fera Feniče, ke které připojila i řada světových osobností.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…