Jak to jen říci a neurazit... Hodně nekorektní průzkum, týkající se vzdělání imigrantů z Afriky do Evropy

26.04.2018 19:45

Minimálně od začátku migrační krize se vede diskuze nad tím, jak vzdělaní jsou přistěhovalci z Afriky či Blízkého východu, kteří míří do Evropy a Spojených států. Americký think-tank Research Pew Center se v rámci svého průzkumu pokouší na tuto otázku odpovědět.

Jak to jen říci a neurazit... Hodně nekorektní průzkum, týkající se vzdělání imigrantů z Afriky do Evropy
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Někteří experti již přiznávají, že snění o tom, že vzdělaní migranti ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu či Nigérie pozvednou západní ekonomiky, vzalo za své. Velkou část nově příchozích brzdí v rozletu nízké vzdělání a také jazykové bariéry. Jak ovšem ukazuje průzkum Research Pew Center (RPC) s odkazem na sčítání lidu v USA v roce 2015 a údajů statistického úřadu EU Eurostat, realita ve Spojených státech a západoevropských zemích se značně liší.

Zatímco do Ameriky přicházejí poměrně vzdělaní Afričané, na evropský kontinent „zbývají“ spíš lidé bez vzdělání. „V roce 2015 uvedlo 69 % přistěhovalců starších 25 let ve Spojených státech, že mají aspoň nějaké zkušenosti s univerzitním vzděláním. Naproti tomu ve Velké Británii, Francii, Itálii a Portugalsku, kam přichází nejvíce Afričanů ze všech evropských zemí, byla tato čísla znatelně nižší,“ uvádí se ve zprávě Research Pew Center.

Celá zpráva v angličtině je ZDE.

Konkrétně ve Velké Británii potvrdilo své zkušenosti s univerzitním vzděláváním jen 49 % oslovených respondentů ze subsaharské Afriky. Ve Francii to bylo jen 30 %, v Portugalsku ještě o tři procenta méně a v Itálii dokonce jen deset procent. „Od dosaženého vzdělání se odvíjí také úspěšnost uplatnění se na trhu práce. V tomto ohledu jsou na tom afričtí přistěhovalci ve Spojených státech opět lépe než jejich souputníci, kteří směřují do Evropy. Rozdíly však nejsou tak patrné, jako tomu bylo v případě vzdělanosti.“

Před třemi lety činila zaměstnanost afrických přistěhovalců ze subsaharské části kontinentu bezmála 93 %, zatímco ve Velké Británii pracovalo 91,%. „V ostatních evropských zemích je tento podíl ještě nižší. V Portugalsku tak pracuje 84,9 %, ve Francii 83,7% a v Itálii jen 80,3%,“ konstatuje zpráva RPC s tím, že více než dvě třetiny subsaharských migrantů neodešla za prací mimo africký kontinent, ale pouze do jiných zemí v rámci této části kontinentu.

„Přibližně 57 % subsaharských migrantů, kteří odešli ze svých zemí, žije právě v USA, Velké Británii, Francii, Itálii a Portugalsku. V rámci Evropské unie potom v těchto čtyřech evropských zemí pobývá 74 % ze všech Afričanů. Z historického pohledu tvoří subsaharští přistěhovalci podíl ve výše uvedených zemích maximálně tři procenta populace,“ uzavírá zpráva Research Pew Center.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…