Jak tohle dopadne... Západ žije ve strachu z kroku Putina, kterému se otevřela obrovská možnost

08.08.2016 13:10

Turecký prezident Recep Erdogan se zítra setká v Petrohradu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Půjde o první společné setkání od sestřelení ruského letounu tureckými silami loni v listopadu a média po celém světě probírají jeho důsledky nejenom pro obě země, ale i Západ a NATO.

Jak tohle dopadne... Západ žije ve strachu z kroku Putina, kterému se otevřela obrovská možnost
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Jak konstatuje například ředitel pro střední Asii v Rádiu Svobodná Evropa Abbas Djavadi, hlavním účelem návštěvy je dohodnout se na společném řešení konfliktu v Sýrii a posílit vzájemné vazby v oblasti energetiky, obchodu a cestovního ruchu. „Vztahy obou zemí byly dlouhé měsíce na bodu mrazu. Změna nastala v červnu, kdy Erdogan v zaslaném dopise Putinovi litoval sestřelení ruské stíhačky. Ankara se s Moskvou začíná pomalu sbližovat, ale zejména s ohledem na konflikt v Sýrii zůstávají mezi oběma zeměmi značné třecí plochy,“ píše Djavadi.

Celý text v angličtině je ZDE.

Turecko od počátku prosazuje sesazení syrského prezidenta Bašára Asada, naproti tomu Rusové Asada plně podporují. „Zlepšení vztahů paradoxně přispěl neúspěšný pokus o převrat v Turecku, který Rusko na rozdíl od Západu hned na začátku jednoznačně odsoudilo a nabídlo Ankaře svoji podporu. Rusové se také s Turky shodnou na tom, že za převratem stojí nejenom hnutí Gulen, ale také americká CIA. Vladimir Žirinovskij dokonce nazval hnutí Gulen a Spojené státy největšími nepřáteli Turecka,“ poukazuje Djavadi.

Djavadi dále poukazuje na názor analytika a publicisty Kadri Gürsela, podle jehož názoru je hlavním účelem společné schůzky snaha Erdogana zastrašit Západ a ukázat mu, že se Turecko opět sbližuje s Ruskem. „Ve skutečnosti však nemá Moskva Ankaře v oblasti investic, technologií, bezpečnosti a ochodu co nabídnout. Turecko dlouhodobě těží z hlubokých vzájemných vztahů se Západem. Pokud by se Turecko chystalo tyto vztahy přetrhat, byla by to špatná zpráva pro Západ i NATO. V neposlední řadě by však tratilo samotné Turecko,“ je přesvědčen Djavadi.

Také bývalý turecký velvyslanec Unal Cevikoz je přesvědčen, že Erdogan chce Západ návštěvou Ruska spíš postrašit a vzkázat mu, že Turecko se za určitých okolností může více přimknout k Rusku. „Nicméně obrátit se pouze východním směrem by šlo proti dlouhodobým zájmům Turecka. Netvrdím však, že bychom neměli udržovat s Ruskem přátelské vztahy. Nesmíme ovšem zapomínat na snahu Ruska oslabit NATO, což bychom neměli podporovat,“ uvedl pro internetový server Al-monitor.com Cevikoz, který v rámci své diplomatické praxe působil v Rusku a východoevropských zemích.

Moskva i Ankara přikládají setkání Erdogana a Putina značný význam, což naznačil ve včerejším rozhovoru pro ruskou agenturu TASS i samotný turecký prezident, když řekl, že společná schůzka otevře novou éru vzájemných vztahů. „Půjde o historickou návštěvu a nový začátek. Naše země mají mnoho společného. Bez účasti Ruska je nemožné nalézt řešení konfliktu v Sýrii,“ vyzdvihl turecký prezident hlavní bod zítřejšího společného jednání v Petrohradu, kde Vladimir Putin působil dlouhá léta před tím, než se stal prezidentem země.

Návštěvě Erdogana v Rusku se věnuje také deník The Financial Times, který zdůrazňuje, že turecký prezident se vydal na první zahraniční návštěvu od konání puče a místo do členských států NATO míří do Ruska. Ve světle událostí v posledních měsících získává podle britského deníku společné setkání obou hlav států „širší geopolitický význam“. „Západ kritizuje Erdogana za jeho tvrdé zákroky vůči skutečným či jen údajným pučistům. To se Erdoganovi samozřejmě nelíbí a z napjatých vztahů mezi Tureckem a NATO samozřejmě těží Moskva,“ cituje deník analytika Alexeje Malašenka z moskevského think-tanku Carnegie Centre.

Nejmenovaný a v textu The Financial Times citovaný turecký diplomat, který působí v Moskvě, dokonce tvrdí, že jsou vztahy mezi Spojenými státy a Tureckem nejhorší za posledních padesát let. „To dává samozřejmě Rusku nové možnosti,“ cituje jeho názory britský deník a souhlasí s tím, že Vladimiru Putinovi hraje pnutí mezi NATO a Tureckem do karet. „V soukromí však turečtí politici a vysocí úředníci tvrdí, že země nechce spálit mosty se Spojenými státy uzavřením nějakého bližšího spojenectví s Ruskem,“ soudí britský deník.

„Podle ruských a tureckých diplomatů se očekává, že Ankara zmírní svoji veřejnou kritiku syrského prezidenta Bašára Asada a spíš přejme názor Moskvy, že je Asad jedním z garantů zachování syrské státnosti přinejmenším na přechodnou dobu. Na oplátku Turci doufají, že Rusko zmírní svoji podporu syrských Kurdů,“ píše The Financial Times a cituje v závěru mluvčího prezidenta Putina Dimitrije Peskova. „Nikdo by neměl očekávat, že se vzájemné vztahy vrátí okamžitě na úroveň před sestřelením naší stíhačky loni v listopadu. K obnovení důvěry bude třeba urazit ještě dlouhou cestu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…