Jak vám ublíží Vladimir Putin: Zlevní jídlo, zdraží zájezdy

08.08.2014 7:13

Vendeta Vladimira Putina za hospodářské sankce proti Rusku – zákaz dovozu vybraných druhů potravin – zřejmě poškodí české firmy, které do Ruska vyváží své výrobky. Čeští občané by pak měli pocítit opatření ruského prezidenta nepřímo. Podle MF Dnes můžeme očekávat zlevnění cen potravin. Hrozí však i zdražení dovolených.

Jak vám ublíží Vladimir Putin: Zlevní jídlo, zdraží zájezdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Padělaná tisícikoruna

Ovoce, ryby, maso či mléčné výrobky – to jsou potraviny, které se kvůli ruskému embargu na dovoz budou zřejmě hromadit na evropském trhu. Podle MF Dnes se tak dá očekávat, že se producenti ve snaze prodat své zboží uchýlí k prodávání pod cenou. Což sice dotyčným přidá pár vrásek na čele, nicméně české konzumenty by zlevňování potravin mohlo potěšit.

„Od jara začali Poláci vozit jablka za nízké ceny. Pokud naše ovoce nechceme vyhodit, musíme se přizpůsobit a snížit cenu také,“ sdělil MF Dnes Vít Blaha, předseda ovocnářského družstva Sady Starý Vískovec.

Další oslabení české koruny na obzoru

MF Dnes navíc upozorňuje, že by pokles cen potravin mohl vyvolat oslabení koruny. Česká národní banka totiž dlouhodobě usiluje o udržení inflace na dvou procentech, k čemuž jí měly pomáhat mimo jiné rostoucí ceny potravin. Pokles cen, které se dají očekávat jako důsledek ruského odvetného opatření proti hospodářským sankcím EU a USA, by tak mohl vyvolat v pořadí druhou intervenci ČNB do ekonomiky a umělé oslabení koruny. To už by běžné české občany mohlo citelně zabolet. Podle MF Dnes by totiž mohlo dojít ke zdražení dováženého zboží a prodražily by se i dovolené.

         

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…