Jak víte, Václav Klaus přednáší na akci Putinova muže. A má to zajímavou dohru

12.10.2015 11:34

Server Politico informuje o každoročním setkání vybraných politiků a finančníků na řeckém ostrově Rhodos, které organizuje do letošního srpna dlouholetý šéf ruských železnic a Putinův blízký spojenec Vladimir Jakunin.

Jak víte, Václav Klaus přednáší na akci Putinova muže. A má to zajímavou dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák a Václav Klaus

Anketa

Ohrožuje Andrej Babiš českou demokracii?

44%
56%
hlasovalo: 5857 lidí

Jakunin byl odvolán po deseti letech ve funkci, kdy byl pravidelně obviňován z korupčního jednání a špatných manažerských rozhodnutí. Dle ruské televize Dožď však bylo poslední kapkou pro prezidenta Putina to, že Jakuninův syn Andrej požádal o britské občanství a bylo mu také vyhověno. Sám Jakunin něco takového popírá a tvrdí, že cizí státní občanství má i celá řada rodinných příslušníků jiných ruských byznysmenů a politiků a nikdo to neřeší. Oficiálním důvodem pro jeho odchod z lukrativní funkce tak nadále zůstává jeho rozhodnutí stát se senátorem. Jakunin je velkým kritikem Západu a zejména po vypuknutí ukrajinské krize stál pevně za svým přítelem Vladimirem Putinem, se kterým společně sloužil v KGB, ale znají se od začátku 90. let, kdy oba působili v Petrohradu.

Politico připomíná, že Jakunin je známý svým nákladným životním stylem, na což jeho kritici vždy s oblibou upozorňovali. Tohoto tématu se dotkli také redaktoři ruského televizního kanálu RBC, kterým v průběhu mezinárodního fóra poskytl rozhovor. „Jakunin si před novináři vyhrnul rukáv a ukázal hodinky z limitované edice A. Lange & Söhne v hodnotě asi 140 tisíc eur, za což se dá v Moskvě pořídit dvoupokojový byt. Okomentoval to tím, že má jen dva nešvary, kterými jsou stroje a ženy. Zmínil dále, že většina bohatých lidí, které zná, není rozhazovačných. Nevidí dle svých slov nic špatného na tom, když si občas koupí něco, co se mu líbí,“ pokračuje internetový server v popisu hlavního organizátora pravidelného říjnového mezinárodního setkání.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Letošního fóra se dle zjištění Politico zúčastnilo 380 lidí, mezi nimiž nechyběl bývalý český prezident Václav Klaus, bývalý německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg či bývalý šéf Rady Evropy Walter Schwimmer, jenž je také současným místopředsedou rhodského fóra. Původně figuroval na seznamu pozvaných hostů také řecký premiér Alexis Tsipras, jenž nakonec místo sebe na řecký ostrov poslal náměstka ministra zahraničních věcí. Většina vystupujících dle Politico podpořila ruskou politiku v Sýrii i Ukrajině a naopak odsoudila kroky Západu. Proslulý euroskeptik Klaus zmínil, že rozhodnutí Putina vstoupit do syrské občanské války považuje za racionální krok.

„Někteří naštěstí dobře ví, že Islámský stát představuje stonásobně větší hrozbu než syrský prezident Bašár Asad,“ cituje Politico Václava Klause, který měl ve svém projevu dále odmítnout majdanskou revoluci, jež byla dle jeho názoru importována ze zahraničí a nevzešla přirozenou cestou z vůle většiny národa. Krym považuje Klaus za součást Ruska a zůstane tomu prý tak i v dohledné budoucnosti. „Klaus vysvětloval svůj důvod účasti na diskuzním fóru tím, že chce strávit nějaký čas u moře a poslechnout si projev euroskeptického kolegy Johna Laughlanda. Ředitel Institutu pro demokracii a spolupráci hovořil o hybridním válčení a obvinil Spojené státy, že tuto taktiku uplatňují v Evropě i jinde ve světě,“ uvádí Politico.

Podle Laughlanda je hybridní válka produktem americké CIA a právě díky této strategii si Spojené státy po druhé světové válce podmanily západní Evropu. „Tento způsob vedení války je zaměřen na změny nepohodlných režimů,“ zmínil Laughland, který rovněž přiznal, že jím vedený think tank je financován z peněz soukromých ruských dárců, jejichž jména však on sám nezná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…