Jak voják pozná, že ho někdo chce „vyhodit do luftu“? Hovoří náš vysoký generál

07.08.2018 9:11

Ve včerejším pořadu Události, komentáře na ČT se probírala smrt tří českých vojáků na zahraniční misi v Afghánistánu. Za co v daleké cizí zemi bojovali? A jak si tam vede NATO? O tom mluvil zástupce náčelníka Generálního štábu AČR Jiří Verner. S ním ve studiu diskutoval redaktor Jakub Železný.

Jak voják pozná, že ho někdo chce „vyhodit do luftu“? Hovoří náš vysoký generál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nástup příslušníků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací za účasti ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové a náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře

„Jsem přesvědčen na základě současných poznatků, že v dané situaci, bohužel, nebylo vyhnutí. Pokud jde o slova generála Pavla, skutečně, pokud jde o sebevražedný útok v určité urbanistické zástavbě, dá se velice těžko detekovat a v tomto případě to skutečně bylo velice složité,“ řekl na úvod generál Verner k proběhnuvšímu sebevražednému útoku, po kterém v Afghánistánu zemřeli tři čeští vojáci.

Anketa

Jste zatím spokojeni s prací 2. vlády Andreje Babiše? (hlasování od 7.8.2018)

hlasovalo: 10243 lidí

„Není to zdaleka první takový útok v oblasti. Nedá se říci, že by se to vojenské know-how přeci jen mělo trochu vyvíjet a zlepšovat?“ zeptal se Vernera redaktor Železný. „Určitě progres je, při těchto patrolách vždy používáme vzdušné prostředky průzkumu, nebo vzdušné balony, které snímají danou situaci. To nám samozřejmě pomáhá. Před každou patrolou je společný brífink, snažíme se vyhnout rizikovým prostorům. Nicméně patrola je od toho, aby zkontrolovala určité prostory a bohužel se nevyhneme těmto nebezpečným situacím, kdy musíme opustit obrněný vůz, relativně bezpečný, a musíme jít do prostorů, které musí být zkontrolovány. Na to jsou vojáci připravováni, ale nemůžeme je připravit na všechny situace,“ podotkl Verner.

Jakuba Železného dále zajímalo, jestli existují nějaké markanty, které vojáka varují před podezřelým nebo nebezpečným prostorem. „Samozřejmě, že jsou, ale musíte být velmi zkušený. Poznáte to z chování, nervozita, jestliže je člověk velice mladý a dostane takovýto úkol, například od Tálibánu, nebo od jiných teroristických organizací, může se na něm projevit určitá nervozita. Ne vždy je ale dostatek času, abyste to detekovali. Ani zkušení vojáci v tomto konkrétním případě, kdy se tato událost odehrála v rámci několika sekund, si troufám říct, že by těžko reagovali rychleji,“ míní Verner.

„Jak se třeba v takový moment chovají místní? Přiskočí na pomoc? Akceptuje třeba spojenecká armáda takovou pomoc, nebo se spíš obává nějakého dalšího útoku, míří zbraněmi? Musí to být extrémní situace úplně pro všechny,“ odtušil redaktor Železný. „Je to extrémní situace určitě pro všechny a ty situace nejsou modelové. V tomto konkrétním případě tam skutečně nebyl žádný jiný divák, byl zde jediný sebevražedný terorista. Rychlost té akce byla natolik vysoká, že skutečně reakce asi nemohla být jiná. Nadále prověřujeme, jestli neměl nějakého komplice, proč to vzniklo, proč jsme ho neviděli dříve, nicméně další detaily nemohu uvolňovat, ty záznamy podléhají utajení a potřebujeme to s koaličními partnery pečlivě vyhodnotit,“ vysvětlil Verner.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Poté se oba muži vrátili k otázce reakce ze strany místních obyvatel. „Je to místo od místa, určitě je rozdíl třeba mezi Bagrámem a Kábulem. I když můžeme říci, že situace v celém Afghánistánu se za poslední tři až čtyři roky změnila. Bezpečnostní situace je zhoršená, máme zde daleko méně koaličních vojáků, než tomu bylo před lety, a tomu odpovídá i náš způsob. Naše mise jsou nebojové, Tálibán samozřejmě sílí, zná prostředí a terén. Využívá i některých obyvatel, kteří jsou nakloněni. Je velice nebezpečné tomu čelit,“ řekl Verner.

Co tedy znamená „nebojová mise“, jak zní oficiálně mandát české mise v Afghánistánu? „Co tam ti naši vojáci vlastně dělají?“ zeptal se Jakub Železný. „Samozřejmě je to trochu zavádějící, mnohdy se spleteme i my, že místo nebojová řekneme mírová. To je obrovský rozdíl, naši vojáci jsou vyzbrojeni. Mají dlouhé i krátké zbraně, vesty, přilby, to znamená to není úplně mírová mise, že by se někde pohybovali tak, jako třeba Modré přilby,“ odpověděl Verner. Podle něj jde v misi také o průzkum bodů, ze kterých je domovská základna vojáků ostřelována.

Co je tedy vojákům jedoucím do Afghánistánu sdělováno? Za co tzv. „jedou bojovat“? „Ať chceme, nebo nechceme, voják je připravován na válku. Není připravován na to, aby seděl někde doma u komína a čekal, až sem někdo přijde. My vedeme boj proti terorismu a za naše svobody daleko od České republiky a myslím si, že je to tak dobře a že to chápou i naši vojáci. Proto do toho Afghánistánu dobrovolně jdou. Pokud někdo nechce, my ho nemáme jak přesvědčit, vždy existuje způsob, jak se vyhnout misi, ale těchto případů je promile,“ reagoval generál Verner.

Jakub Železný podotkl, že dva ze zemřelých vojáků byli velmi mladí, bylo jim 25, respektive 28 let. Třetímu bylo 36 let. „Byli velmi mladí, ale my musíme spoléhat i na takto mladé vojáky. Musíme velitelům mechanizovaného prapora z Tábora věřit, že tito vojáci byli plně připraveni a nebudeme to v žádném případě zpochybňovat. Stalo se, co se stalo, a já si stojím za tím, že tito vojáci přes dobu tří, nebo pěti let ve službě byli dobře připraveni,“ odpověděl Verner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …