Jaké to je překládat slova prezidenta Zemana čínské straně? Tlumočník promluvil

08.12.2018 13:10

Sinolog Vít Vojta, jenž překládá i pro premiéry, ministry či Petra Kellnera z PPF, se rozhovořil o svém řemesle pro MF Dnes. Pokud jede český prezident Miloš Zeman do Číny, doprovází jej většinou právě Vojta. „Tlumočení pro Zemana je vždy napínavé,“ uvedl.

Jaké to je překládat slova prezidenta Zemana čínské straně? Tlumočník promluvil
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jak se Vojta podle svých slov dostal k tlumočení pro politiky, vrcholné podnikatele a další? Prý to byla šťastná náhoda. „Vždy jsem měl v čínštině slušnou výslovnost, jejíž důležitost řada lidí podceňuje. Dařilo se mi minimalizovat rušivý český akcent. Navíc jsem propadl kouzlu studia čínštiny a tamních reálií. Když na konci 90. let četnost kontaktů mezi oběma zeměmi rostla, dostal jsem možnost tlumočit na ministerské úrovni. Tehdejší velvyslanec v Pekingu viděl, jak moje čínština působí na čínské posluchače. A když se následně hledal tlumočník pro prezidentskou cestu Václava Klause v roce 2004, dostal jsem více doporučení,“ poznamenal Vojta. 

Následně popsal svoji práci, kdy na vrcholných oficiálních setkáních tlumočí česká strana české představitele a čínská své. „Nejraději jsem, když tlumočený mluvčí mluví spatra. Naprosto děsivé je, když doslovně čte připravené podklady různé kvality, používá rozvláčná souvětí a nejrůznější klišé, která leckdy nedávají valný smysl,“ zmínil Vojta. 

Tlumočení pro českou hlavu státu přináší podle jeho slov vždy lehké napětí, s jakým přijde obratem. „Jeho projev je spontánní, má logickou strukturu, a když na to tlumočník má, tlumočí se dobře,“ poznamenal však Vojta. 

Následně vyprávěl také historku o tom, jak prezidentu Zemanovi nechutnal čaj a jak si musel poradit s překladem, aniž by hostitele urazil. „Je zvyklý pít slazený fermentovaný čaj, kterému my říkáme černý a Číňané červený. Takže bylo vhodné formulaci ‚ten čaj mi nechutná‘ přeložit ‚nejsem zvyklý pít takový černý čaj‘ a požádat o cukr,“ poznamenal Vojta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…