Jakl: V europarlamentu člověk onemocní, zblbne nebo uteče. Tam Klaus neskončí

10.03.2012 13:37

Přímá volba prezidenta nás všechny ještě hodně překvapí. Myslí si to tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl. V rozhovoru, který poskytl sobotnímu Právu, také znovu vyvrací, že by se snad Václav Klaus po opuštění prezidentského úřadu chtěl angažovat v Evropském parlamentu.

Jakl: V europarlamentu člověk onemocní, zblbne nebo uteče. Tam Klaus neskončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

„Umím si to představit jedině za předpokladu, že by se z Václava Klause na stará kolena stal masochista,“ konstatuje Jakl v rozhovoru a doplňuje, že „člověk, který vejde do těchto budov (do Evropského parlamentu – pozn.red.), musí dostat kopřivku jen z té atmosféry, která tam panuje. Normální člověk tam musí buď onemocnět, zblbnout nebo utéct.“ Tuto nepodloženou spekulaci však vyvrátil sám prezident při představování své knihy Rok devátý.



Soud s Věcmi veřejnými a mediální divadlo

„Evropský parlament mě do této vteřiny, do dneších deseti hodin a sedmi minut, než ta otázka zazněla, opravdu nenapadl, to říkám zcela jednoznačně,“ reagoval Klaus ve středu v Masarykově knihovně Pražského hradu na dotaz jednoho z novinářů.

Ladislav Jakl v Právu také obhajuje prezidentův komentář k probíhajícímu soudu mezi předsedou poslanců VV Vítem Bártou a exčleny strany Jaroslavem Škárkou a Kristýnou Kočí. Václav Klaus k tomu totiž použil slova jako například absurdní reality show. V některých médiích se pak za to na něho snesla kritika, že se vkládá do soudního jednání.



K tomu však Jakl uvádí, že prezident tím nejspíš myslel „mediální divadlo“, které okolo soudního sporu probíhá, i podle něho je to prý velký jarmak. Redakce některých médií na něho prý působí tak, že tvorba novin pro ně není hlavní činností. „Tou hlavní je hrát to s někým a hrát to proti někomu. Z těch novin to přímo čiší a zrovna na půdorysu této kauzy velmi názorně a zjevně,“ je přesvědčen prezidentův tajemník a ředitel politického odboru Hradu.

Zda se Václav Klaus bude dále chtít účastnit dění ve vysoké politice patří podle Jaklových slov jen do světa spekulací. Naopak zcela jisté podle něho je angažmá prezidenta v nyní chystaném Institutu Václava Klause, což ale není nijak překvapivé, neboť sám Klaus to léta něco podobného naznačoval.

Institut Václava Klause prý bude skutečně fungovat. Ne jako Havlova knihovna

Do Institutu Václava Klause, který nyní prochází registrací a další přípravou, se po uplynutí prezidentského mandátu současné hlavy státu poté začlení i současné Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), think tank, který Klaus spolu s několika spolupracovníky založil v roce 1998.

Na dotaz, čím se bude tento institut lišit od Knihovny Václava Havla, Jakl odpovídá v Právu jednoduše: „Tím, že se dá očekávat, že bude skutečně fungovat,“ naráží tajemník na dlouhé roky připravovaný projekt Havlovy prezidentské knihovny. Podobně si na představení Roku devátého rýpnul i sám prezident Klaus.

Všichni dle Jaklova mínění budeme překvapeni z vývoje v přímé prezidentské volbě. Ten se totiž domnívá, že se ještě objeví další kandidáti, o kterých buď vůbec nevíme nebo je známe, ale nenapadá nás, že by mohli kandidovat. „Všichni, kdo si myslí, že půjde všechno tak, jak se nám teď jeví z médií, jsou hodně naivní,“ dodává k tomu Ladislav Jakl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …