Jakl vzpomínal na sametové výročí. A při té příležitosti přišel s neradostnou prognózou

07.12.2014 21:45

Bývalý tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl se na serveru Protiproud.cz zamýšlí nad tím, jak by se dal charakterizovat konec polistopadového období a čím by mohl být vystřídán. V úvodu ale vzpomíná na to, jak prožil 17. listopad 1989.

Jakl vzpomínal na sametové výročí. A při té příležitosti přišel s neradostnou prognózou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Tento den sice prožíval na památné demonstraci, ale když se dav dal do pohybu, stál prý náhodou mezi prvními a snažil se ho neúspěšně s přáteli nasměrovat rovnou na Václavské náměstí. „Okliku přes Vyšehrad k Máchovu hrobu jsem považoval za nepatřičnou a demotivující. Stejně tak jsem při sestupu z Vyšehradu k Výtoni (spíše neúspěšně) lamentoval, že nábřeží je past, že tam stlačený dav může skákat dolů na náplavku a tam dojde k vážným úrazům,“ uvedl s tím, že proto šel s částí proudu zkratkou na Václavské náměstí přes Vyšehradskou a tam přesně padl do pasti, kterou čekal na nábřeží. „U Botanické zahrady nás zavřel kordon policistů a přes různé velmi dusné chvilky tam pár tisícovek lidí držel celé hodiny. Tím jsem přišel o legendární střet a nakládačku před palácem Metro na Národní třídě,“ zavzpomínal Jakl na dobu před více než čtvrtstoletím.

Lidé listopadu 1989 nejsou napadáni za to, že na něm parazitují. Ale za to, že s ním mají něco společného

V další části svého zamyšlení se Jakl vrací do současné doby. Připouští, že lidé, kterým opravdu vždy šlo o svobodu a ne o možnost vnutit společnosti svou představu o tom, jak má být uspořádána, už nejsou v současnosti napadáni hlavně za to, že prý parazitují na listopadu 1989. „Oni jsou dnes sílící částí veřejnosti spíše napadáni za to, že s listopadem 1989 něco společného měli. V tom cítím konec polistopadové doby univerzálně pro celou naši společnost,“ píše Jakl s tím, že česká společnost je běžnou součástí západního světa a není tedy imunní proti všem jeho dnešním nastupujícím nemocem.

Nicméně ne vše, co kolem sebe vidíme, je projevem celozápadní, celounijní postdemokracie. „Cosi z toho je čistě naše. Oligarchismus, cynický návrat k moci struktur, které startovaly svůj rozlet už v minulém režimu, koupení si společenské atmosféry, monopolizace veřejné debaty do rukou vznikajícího mediálně-ekonomicko-byznysového souručenství, konec politiky a její nahrazení prostým managementem a kriminalizací oponentů,“ domnívá se Jakl s tím, že i tato podle něj nyní nastupující éra jednou skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…