Jako Rádio Jerevan. Ekonom rozdrtil kauzu „Klaus poslal miliardy do Ruska“, nesedí vůbec nic

28.05.2021 9:34

Hospodářské noviny, časopis Respekt a server Aktuálně přinesly před pár dny zprávu, že Václav Klaus krátce po listopadu 1989 jako ministr financi poslal do tehdejšího Sovětského svazu půjčku 1,3 miliardy dolarů. Někdejší guvernér České národní banky Miroslav Singer se rozhodl informaci uvést na pravou míru, neboť byl neúplností zpráv médií znechucen. Komentátor Petr Honzejk z Hospodářských novin se proti Singerovým slovům ostře ohradil. Strhla se slovní přestřelka.

Jako Rádio Jerevan. Ekonom rozdrtil kauzu „Klaus poslal miliardy do Ruska“, nesedí vůbec nic
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Ekonomové Miroslav Singer a Lukáš Kovanda v Jaromír Soukup LIVE

Novináři ze tří různých médií sepsali články o tom, jak Václav Klaus ještě jako ministr financí krátce po listopadu 1989 poslal do Sovětského svazu půjčku 1,3 miliardy dolarů.

Ekonoma Miroslava Singera články natolik rozzlobily, že se je rozhodl uvést na pravou míru

„1. Dohodu podepisovali zástupci Min. zahr. obchodu (MF tehdy nemělo gesci nad zahr. obchodem)

2. Nešlo o USD, ale o převoditelné rubly nepoužitelné jinde

3. Překlopil se krátkodobý závazek banky RVHP/CCCP do dlouhodobého

4. Nepřevedlo se nic

20' čtení...,“ napsal rozzlobeně.

Jenže tím ještě neskončil.

„Zjevně není k dispozici ani poznámka/parafa VK na dopise z SBČS. Umí autoři aspoň doložit, že došel do kanceláře ministra? Profinancovala se platná dohoda Adamcovy vlády. Diskontinuitu režimů tehdy odmítl Rychetský. Znechucující novinařina,“ poznamenal po dočtení textu.

Miroslav Singer se zlobí

Petr Honzejk z Hospodářských novin se proti Singerovým slovům ohradil.

Zmizly prachy, tralala, všechno je v cajku, co ti nechutní novináři pořád maj!“ vypálil komentátor.

Ale bývalý guvernér ČNB zasadil další úder.

Takže si to shrňme: Smlouvu podepsala Adamcova vláda, částky dle smlouvy převáděla SBČS a z nevěcné reakce autora lze usoudit, že skutečně není schopný doložit ani to, že se jediný dokument, který měl před plněním platné smlouvy se Sověty varovat, někam ‚poblíž‘ VK dostal. Prima,“ kontroval někdejší guvernér.

Ale Honzejk si to nenechal líbit a také se ozval ještě jednou.

Takže to shrňme: Poslat v době hroutícího se impéria těžké miliardy do Moskvy je drobnost nehodná pozornosti velkého reformátora. A zmizení větší části dluhu za opoziční smlouvy Klaus - Zeman (na základě platné smlouvy s prostředníkem) je taky cajk. Prima,“ odepsal komentátor.

Singer se zlobí

Facebookový glosátor Honza Paluska se na sociální síti Facebook postavil na Singerovu stranu.

„Teda nebyl to Václav Klaus ani Ministerstvo financí, nebyly to dolary ale rubly, nešlo o půjčku ale o překlopení závazku z krátkodobého do dlouhodobého a nakonec se nic nepřevedlo, ale jinak to ten proruskej šváb fakt pos*al......“ poznamenal internetový glosátor.

Miroslav Singer se zlobí

Další reakce byly podobně ostré.

„Kašpar Valášek známý z tria Svobodová, Ustohalová, Valášek, zase šlápl do ho*na,“ zaznělo také v diskusích.

Sám Klaus k tomu poznamenal, že jde o záležitost starou 30 let, tudíž si ji nevybavuje a její vytažení po tak dlouho době považuje za útok na svou osobu, který má zabránit jeho případnému návratu do politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…