Jako „majdan“ v Kyjevě. Tak exdiplomat Bašta pojmenoval situaci v německém Hamburku

07.07.2017 19:12

O summitu G20 v Hamburku, o schůzce amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruské hlavy státu Vladimira Putina i o politice Spojených států pohovořil v pořadu Interview ČT24 bývalý diplomat Jaroslav Bašta.

Jako „majdan“ v Kyjevě. Tak exdiplomat Bašta pojmenoval situaci v německém Hamburku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Donald Trump považuje Polsko za nejvěrnějšího spojence Spojených států v rámci Evropy. Poláci chtějí budovat silnější armádu, jejich plány jsou prakticky ji zdvojnásobit, což znamená spoustu zakázek pro americký zbrojní průmysl,“ zmínil úvodem Bašta motivaci Trumpa, proč jako první evropský stát navštívil Polsko. 

Zde pak hovořil Trump o hrozbách, podle Bašty šlo o dvojí hrozby. „Jednak o hrozbu radikálního terorismu a nepochybně měl na mysli i Ruskou federaci,“ zmínil Bašta. Souhlasil i s Trumpovými slovy, že západní civilizace je v ohrožení. 

Řeč přišla i na situaci na Korejském poloostrově. „Severní Korea má skutečně mezikontinentální balistickou raketu,“ domnívá se Bašta. „Chápu, že severokorejské vydírání se snaží nyní Spojené státy zastavit za každou cenu. Myslím, že na své straně budou mít i Rusko a Čínu, jen je asi budou brzdit v razanci,“ dodal. 

Odpor v ulicích Hamburku při konání summitu G20 považuje Bašta za extrémní. „Připomíná mi to ‚majdan‘ v Kyjevě,“ nebál se příměru Bašta. „Je tam kolem 200 zraněných policistů a zhruba 40 zatčených účastníků demonstrantů, to vypovídá o tom, že je agresivnější ta demonstrující strana. Levicoví radikálové se na to připravovali dlouho. Věřím, že se z toho německá vláda poučí,“ poznamenal Bašta.

Česko na summitu zastupoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Domnívám se, že nás reprezentoval dostatečně,“ zmínil Bašta. 

Při summitu také došlo k setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a americké hlavy státu Donalda Trumpa. „Dokážu si představit, že tím, že jsou oba dva velmi sebevědomí, dokážou se bavit normálně. Myslím si, že to, že americký prezident si vyznačoval to pole před setkáním ostrými vystoupeními, tak mluvilo spíš o jeho nejistotě. Koneckonců on je prezidentem necelého půl roku,“ řekl Bašta. Domnívá se, že dnešní schůzka v posunu vztahů bude velkým plusem. To, že schůzka se protáhla na dvě a půl hodiny z plánovaných 30 minut, vnímá Bašta jako dobrou zprávu. 

Závěrem se Bašta vyjádřil k migrační krizi a k nepřijetí migrantů Českou republikou. „Není problém v počtu, ale problém je v principu. Samotný princip přerozdělování migrantů vadí nejenom těm státům, kterým je nařizován, ale vadí také samotným migrantům,“ poukázal Bašta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…