Jako prase! Na sněmovním jednání se Kalousek vztekal, Stanjura dělal dusno. Šlo o Babiše

09.03.2017 7:01

Korunové dluhopisy opět zavinily vřavu. Tentokrát bylo kvůli nim rušno na rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny. Velmi rozčílený byl především předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Video přinesl server Seznam Zprávy.

Jako prase! Na sněmovním jednání se Kalousek vztekal, Stanjura dělal dusno. Šlo o Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

"To, že je předsedou rozpočtového výboru sociální demokrat, v žádném případě neznamená, že jde o nějakou kampaň sociální demokracie," řekl úvodem šéf výboru Václav Votava (ČSSD). Následně se pak pustil do ministra financí Andreje Babiše (ANO).

"Pan ministr financí podle jeho vyjádření chce věnovat takovou nějakou tu daňovou úsporu, kterou získal, na charitu. Předkládá i do sněmovny pozměňovací návrh ke zdanění těch dluhopisů, které vydávali a byli vlastníky těch firem. Nechci mu tady teď podsouvat, že to přiznává, nebo že to doopravdy tak bylo, ale musím se zeptat, proč takto činí," zkonstatoval Votava. "To, že vlastník sám rozhodne o koupi dluhopisů a pak je sám koupí, tak to podezření z obcházení zákona určitě zakládá," dodal.

Hostem rozpočtového výboru byl i ředitel Finanční správy Martin Janeček. "Co se týče výzvy, že jsme měli kontrolovat jako Finanční správa okolnosti té emise, tak mi není známo, podle čeho by Finanční správa toto měla kontrolovat," sdělil Janeček. A to rozpálilo předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

"Problém je jediný, že to Finanční správa dělat nechce. A skutečně já ten problém spatřuju v celé té množině. Jedním z těch emitentů je současný ministr financí a tam je konflikt zájmů jako prase, pochopitelně," láteřil Kalousek.

"Málem bych pana ředitele politoval, jak začal tím, že vlastně neví, co dělat, ať mu poradíme, to je tak na odchod funkce," podotkl poslanec Zbyněk Stanjura (ODS). "Kdybyste takhle vždycky hájil daňové poplatníky, jako hájíte Andreje Babiše, tak by byla Finanční správa mimořádně oblíbená," dodal. Když pak chtěl Janeček reagovat, došlo ke slovní přestřelce. "Pane Stanjuro," začal Janeček. "Pane poslanče Stanjuro," rozčílil se Votava. "Ani já neoslovuji své kolegy jen jménem," řekl. "Taky vám neříkám pane Janečku opakovaně," přidal se Stanjura. "Já vím, že to děláte naschvál," dodal. "Nedělám to naschvál," oponoval. "Vy nevidíte, jak se tváříte," útočil dále Stanjura. Když se mu pak Janeček opětovně omluvil,obvinil ho z ironie.

Celé video najdete ZDE.

"Předmětem této schůze není řešit ani Agrofert, ani Andreje Babiše," rozčílila se poté náměstkyně ministra Alena Schillerová, jež si vyměnila názory také se Stanjurou. Ten ji upozornil, že je státním úředníkem a nikoliv, že by měla být účastna politických bojů. "Nemohu se zbavit pachutě, že celá věc je velmi výrazně zpolitizovaná," řekla po skončení rozpočtového výboru.

"Ta věc není zpolitizovaná, naopak jsem upozorňoval na neobvyklý nárůst emisí v roce 2012," oponoval Kalousek. "Finanční správa je povinna zkoumat, co je skutečnou podstatou té operace," řekl závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…