Jako srpen 68, zvací dopis, Majdan. Džamila je v šoku z krve v Kazachstánu. Cítí Rusko

07.01.2022 13:44

Psychiatrička a exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková s těžkým srdcem sleduje krvavé nepokoje, které se nyní odehrávají v jejím rodném Kazachstánu. Tamní současné události na svém twitterovém účtu přirovnává k hrůzám z roku 1968, kdy do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy.

Jako srpen 68, zvací dopis, Majdan. Džamila je v šoku z krve v Kazachstánu. Cítí Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Džamila Stehlíková

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí
Dění v Kazachstánu dál eskaluje, i v pátek pokračuje v centru Almaty, největšího města Kazachstánu, střelba a na ulicích přibývají ležící mrtví. Krvavé násilí zažehly nedělní protesty proti zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG), během pár dnů se zvrtly v násilné nepokoje a střelbu do demonstrantů.

Napětí pak vygradovalo během středy a čtvrtka, kdy do země vyslalo výsadkáře Rusko. V Kazachstánu byl na jednání bezpečnostní rady vyhlášen nejvyšší, rudý stupeň nebezpečí terorismu.

Tragický vývoj událostí u Džamily Stehlíkové vyvolává pro její kazachstánský původ silné znepokojení, obává se krymského scénáře: „Bojím se o osud své historické vlasti Kazachstánu s loutkovým prezidentem. Obávám se krymského scénáře (stejně jako spousta mých kamarádů disidentů), předmětem ruských choutek může být severní Kazachstán, a tak vznikne tragické dilema: Bránit vlast či odevzdat část území bez boje?“ píše Stehlíková.

 

Mluví o „hysterickém zvacím dopise“ kazašského prezidenta Tokajeva, který žádá o pomoc zahraniční armády, a v němž spatřuje děsivé podobenství se zvacím dopisem z roku 1968. Ten obsahoval výzvu k pomoci všemi prostředky proti údajné hrozící kontrarevoluci v Československu, a po němž následovala okupace vojsky Varšavské smlouvy. „Hysterický ‚zvací dopis‘ vlastizrádného kazašského prezidenta Tokajeva adresovaný Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti otevřel cestu pro ruskou okupaci Kazachstánu,“ dodává s tím, že nyní existují dva scénáře – běloruský nebo gruzínsko-ukrajinsko-moldavský.

 

 

Kazaši se bouří a Stehlíková používá přízvisko kazašský Majdan. Analogii se sovětskou okupací v roce 1968 spatřuje také v tom, že Rusko už poslalo do Kazachstánu svou armádu, aby i zde zničilo jejich „sen o svobodě“. „Kazašský Majdan v mladém městě Aktau na pobřeží Kaspického moře sní svůj sen o svobodě. Kazašský prezident Tokajev nazval všechny tyto lidi mezinárodními teroristy i projevem agrese ‚zvenku‘. Zavolal na ně (na vlastní lid!) cizí vojsko z Ruska, Běloruska, Arménie a Tádžikistánu,“ glosuje pozvání zahraničních armád na území Kazachstánu Stehlíková v dalším tweetu.

 

 

České Ministerstvo zahraničí vyzvalo všechny strany nepokojů v Kazachstánu k „ukončení násilností a řešení situace s respektem k zákonům a lidským právům“.

Lékařka však upozorňuje, že poté, co se do věci vložilo Rusko a po zabitých demonstrantech ležících v kazašských ulicích, už nepůjde situaci proměnit v poklidný protest. „Po vstupu ruských vojsk do Kazachstánu a vraždění demonstrantů v Almaty to nepůjde,“ zdůrazňuje.

Kazaši jsou podle ní připraveni bránit svou vlast se zbraní v ruce. To dokazují i informace z oficiálních zdrojů. Demonstranti neváhali zakročujícím policistům odříznout hlavy:

 

 

Při srážkách v Almaty podle oficiálních zdrojů utrpělo zranění 748 příslušníků pořádkových sil a dvěma z 18 zabitých policistů odřízli hlavu. „Svědčí to o teroristickém a extremistickém charakteru banditských uskupení,“ citovala agentura TASS televizní stanici Chabar-24. Ta s odvoláním na policejní velitelství nejprve informovala o 12 zabitých policistech, z toho jedno tělo mělo odříznutou hlavu. Později se podle této stanice našlo tělo dalšího zabitého policisty, rovněž s hlavou oddělenou.

Stehlíková následně sdílela zprávu, že kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podle médií uvedl, že dovolil policii a vojsku střílet bez varování a že nebude vyjednávat s účastníky nepokojů. „Tokajev vydal rozkaz vojákům střílet na lidi bez varování. Na náměstích kazašské Almaty pokračují boje mezi odpůrci režimu a vojáky (mj. z Ruska; kazašští vojáci jsou váhaví). Dle kazachstánského min. vnitra byly během protiteroristické operace už ‚zlikvidovány desítky lidí‘,“ uvádí psychiatrička.

 

 

V největším kazašském městě Almaty podle Stehlíkové „panuje anarchie na pokraji občanské války“. „Tokajev chystá vojenskou akci proti vlastním lidem pod vedením za pomocí speciálních ruských jednotek,“ varuje opakovaně.

 

í

 

Jisté přirovnání ke kazašským událostem na sociální síti použil někdejší lidovecký ministr kultury Daniel Herman, zmínil Chartu 77 – československou občanskou iniciativu, která kritizovala politickou i státní moc za nedodržování lidských a občanských práv. „Občanská odvaha si zaslouží podporu. Barma, Bělorusko, Hongkong, Kazachstán, Korea, Tibet etc. Jejich občané bojují za svobodu. Naše Charta 77 mnohdy inspiruje a dává naději. 6.–7. 1. 1977 byla publikována. Komunistický režim zareagoval s hysterickou nenávistí, ale nakonec padl,“ připomíná závěrem.

 

První vojenská pomoc ze zahraničí dorazila z Ruska. Ruské vojáky povede generál Andrej Serďukov, který velel i operaci k anexi Krymu. Podle některých názorů zde Rusko vidí příležitosti, jak v zemi posílit vojenskou přítomnost.


 


 

 


 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…