Jako úředník se topil v penězích. Před Vánocemi skončil ve vazbě

30.12.2011 7:51

Tři dny před Vánocemi zatkli detektivové protikorupční policie tři státní úředníky a posadili je do vazby. Přestože policisté jména zatčených tají, Hospodářské noviny zjistily, že hlavním obviněným je bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic Petr Laušman. Spolu s ním se ocitli za mřížemi někdejší firemní právník Robert Wolf a exnáměstek Michal Hala.

Jako úředník se topil v penězích. Před Vánocemi skončil ve vazbě
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Spadla klec a tři bývalí vysocí manažeři Ředitelství silnic a dálnic trávili Vánoce ve vazbě. Policie totiž zjistila, že mezi roky 2005 a 2006, kdy ŘSD hledalo nájemce odpočívadel na dálnicích D5 a D47, je přenechali levně firmě, která je pak draho pronajala dál – hlavně na stavbu benzínek. „Kdyby stát pronajímal tyto pozemky přímo, mohl získat až 264 milionů navíc,“ uvedl pro HN mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

U bývalého šéfa Petra Laušmana našli vyšetřovatelé směnky na 15 milionů a mají prý dost důkazů pro to, že šlo ve skutečnosti o úplatek. Spolu s bývalým generálním ředitelem navíc zadrželi i jednoho podnikatele, jehož jméno zatím není známé. Zatčení někdejšího právníka Roberta Wolfa a exnáměstka Michala Haly nechce ŘSD oficiálně potvrdit.

Ani náměstkovi nerostly stromy do nebe

Hala, dříve aktivní místopředseda Mladých sociálních demokratů, se stal symbolem podezření z korupce při budování dálnic i díky legendárnímu večírku se třemi kapelami a bohatým rautem na břehu Vltavy při oslavě svých třicátých narozenin. Ze svého na něj dal jen sto tisíc a zbytek do tři čtvrtě milionu korun mu prý doplatili přátelé.

Nikdy ale neprozradil, kteří to byli a proč mu večírek zaplatili. „Nebudou za to chtít nic,“ odmítal podezření, že si ho takhle předcházejí stavební firmy, kterým pak přiděluje zakázky. „Já chápu, že někomu jsou pojmy jako přátelství, rodina dneska už vzdálené. Ale já nevím, když vám doma někdo uvaří, co za to chce,“ prohlašoval tehdy bezostyšně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…