Jakub Janda: Ruská lež. Agresivní útoky. Útočí ruská ambasáda v Haagu

22.08.2018 22:41

Ředitel lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda se na sociální síti rozepsal o tom, že je hrdý na to, že jej napadla ruská ambasáda v Nizozemsku, která sdílela na svém twitterovém účtu jeho příspěvek obsahující fotografii z roku 1968, k níž připsal, že je na ní „mladý ruský okupant konfrontován československým občanem“.

Jakub Janda: Ruská lež. Agresivní útoky. Útočí ruská ambasáda v Haagu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Ruský okupant? Zvykli jsme si na ‚bojovníky‘ proti ‚propagandě‘ šířící falešné zprávy.

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí
Ale říkat SSSR – Rusko a vynechání zapojení dalších zemí Varšavské smlouvy odhaluje skutečnou úroveň některých ‚odborníků‘,“ napsala ve svém tweetu ruská ambasáda v Nizozemsku. „Víte, invaze v roce 1968 byla pod ruským vedením, které používá ‚sovětské‘ a ‚Varšavské smlouvy‘ jako krytí,“ reagoval ve svém tweetu Janda.

„Můžete jim připomenout, že Rusko je jediným legálním nástupcem SSSR. Pokud si to nemyslí, pak ať se vzdají práva veta v OSN SC,“ napsal v diskusi pod příspěvkem uživatel English Lugansk. Další reagoval slovy, že touto logikou moderní Rusko nemá nárok na Ukrajinu a mělo by vrátit Kaliningrad.

To, že ruská ambasáda v Nizozemsku začala útočit, je podle Jandy zajímavé z několika důvodů. Například z toho, že to ukazuje hlavní ruskou komunikační strategii k okupaci z roku 1968. „Jsou na ni hrdí, tak o ní mluví ruská, státem řízená média. A jako hlavní protiargument vůči nám používají tvrzení, že za ni nemohla velkoruská imperiální politika, ale menší státy (které SSSR fakticky řídil jako loutkové státy a okupoval),“ míní Janda.

Pokračoval s tím, že je skvělé vidět, jak předseda KSČ Vojtěch Filip před pár dny opakoval tu samou ruskou lež, kterou nyní šíří ruské vládní instituce. „Super koordinace, pánové. Je to tak absurdní komunikační linie, že se jí pod mým tweetem smál i John Sipher, který v CIA vedl divizi zaměřující se na Rusko,“ doplnil.

„Pouští se do nás ruská ambasáda v Nizozemsku, nikoliv ta v Česku. Má to svůj důvod,“ uvedl Janda. Následně dodal, že ruské ambasády mají totiž vždy pevně nastavené mantinely v každém státu. „Když by jejich agresivní útoky byly pro ruskou strategii někde kontraproduktivní, tak veřejně mlčí a nechávají za sebe mluvit své místní kolaboranty (Zeman, KSČ a další),“ uvedl.

„To, že na nás útočí ruská ambasáda v Haagu, jen ukazuje, že nás vnímají jako evropsky významného hráče, nikoliv jako vnitročeskou debatu,“ zdůraznil Janda.

Janda na svém Twitteru také sdílel průzkum, v němž ruští občané, kteří byli v tomto roce dotazováni, zda invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa byla spíše správná, ze 46 procet uvedli, že je to obtížná otázka, 36 procent, že invaze byla správná, a 19 procent, že nikoliv.

Podle Jandy tu v roce 1968 byly zhruba tři skupiny lidí. „OKUPANTI, neboli nepřátelé. VLASTIZRÁDCI. Ti, kteří k nám nepřátele pozvali a byli rádi, že jsou tu. VLASTENCI. Ti, kteří jasně dávali najevo, že nepřátelské okupanty v naší zemi nechtějí,“ napsal s tím, že dodnes to není o mnoho jiné. Jen ruské tanky už neokupují naši zemi, ale o pár kilometrů dále provedli stejně hnusnou nepřátelskou invazi a stále vraždí na území Ukrajiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…