Jakub Janda se znovu ozývá: Rusko slavilo úspěchy, ale ještě není konec

21.12.2016 21:05

Analytik Evropských hodnot Jakub Janda sepsal další úvahu na téma ruské dezinformační kampaně a manipulativních snah, kterými chce ovlivnit politický vývoj ve střední a západní Evropě. Podle Jandy naštěstí tento boj ještě není ztracen, ale čas se krátí.

Jakub Janda se znovu ozývá: Rusko slavilo úspěchy, ale ještě není konec
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve vzpomínkovém komplexu Vítězství na Pokloné hoře v Moskvě

„V posledních několika letech ruské tajné služby infiltrovaly nizozemské ministerstvo zahraničí, český generální štáb, polské ministerstvo obrany a portugalské tajné služby. Moskva využila své kybernetické zbraně k útoku na německý Bundestag a zmanipulovala prezidentskou kampaň v USA,“ píše Jakub Janda v textu uveřejněném na serveru Atlantic Council.com.

Kromě toho Rusko podporuje ty politiky, kteří vystupují v zájmu Kremlu. Příkladem za všechny může být podle Jandy nejhlasitější stoupenec Brexitu Nigel Farage, který dostával prostor v ruských médiích. Prozatím ale ještě Rusko tak úplně nezvítězilo. Evropskou unii čekají volby v Německu, ve Francii a v Nizozemsku. Jejich výsledky mohou významně ovlivnit osud EU. „Situace není beznadějná, ale... Čas se krátí, varuje Janda

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Co bychom tedy měli dělat? Proti kremelským operacím je prý třeba bojovat jako s mafií ve Spojených státech v minulém století. V první řadě by měly být ustaveny speciální týmy v boji s ruskou vícerozměrnou hrozbou. Zastřešujícím ministerstvem těchto týmů by mělo být ministerstvo vnitra, protože Rusko využívá domácích problémů v jednotlivých státech, na které si může posvítit právě to či ono ministerstvo vnitra.

Tyto týmy by následně měly monitorovat dezinformační zprávy, upozorňovat na ně a sledovat trendy na dezinformační scéně. Janda v této souvislosti zdůraznil, že v České republice už tým na boj s dezinformacemi vzniká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…