Jakub Janda ze školení v USA: Budeme mít brutální zbraň. Český černý humor

08.12.2017 22:30

Analytik think-tanku Evropských hodnot Jakub Janda podle svých vlastních slov pobyl pár dní na Floridě v USA. Setkal se se specialisty na informační operace z různých států NATO. Co se od nich dozvěděl?

Jakub Janda ze školení v USA: Budeme mít brutální zbraň. Český černý humor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Jakub Janda tvrdí, že se na setkání expertů na informační válku dozvěděl ledacos. A o dvou věcech prý může mluvit i veřejně. Dozvěděl se např., jak lze podrývat morálku protivníků, ať už teroristů či jiných protivníků. Vůči teroristům lze prý jako zbraň využít i humor.

„Možná to bude znít absurdně, ale ty nejvyspělejší armády světa berou velmi vážně jednu specifickou podoblast – memetic warfare. Metody toho, jak precizně vyrábět meme, která se pak mohou virálně šířit. Od zesměšňování islamistů po podrývání morálky protivníka. Zde bude velký prostor pro českou přidanou hodnotu – náš brutální černý humor se bude časem hodit. Nemáme jaderné zbraně, ale máme razantní český humor!“ píše Janda na sociální síti Facebook.

Došlo ovšem i na zbraň, která může být využita např. proti občanům České republiky. Tentokrát už nejde o humor, nýbrž o velmi vážnou věc. Janda zjistil něco, o čem už se nějakou dobu mluví mezi mediálními experty. S dnešní technikou není nijak těžké připravit falešné video, které bude na diváky působit velmi hodnověrně, i když bude celé vylhané. Janda viděl jedno takové video na vlastní oči.

„Po klasických dezinformacích v textu a falešných obrázcích či fotkách bude další velká inovace zmanipulovaná videa. Technologie už to dávno umožňuje, a je jen otázka času, kdy se z toho stane masověji užívaný nástroj jak nepřátelskými státy, tak místními dezinformátory. Viděl jsem dost jednoduše vytvořené falešné video projevu amerického prezidenta, který se nikdy nestal. Ale jako na konzumenta vypadalo nerozeznatelně autenticky. Tohle bude další level nepřátelských dezinformačních operací, který přichází,“ varuje analytik.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…