Jakub Janda znovu zaútočil na Zemana

19.08.2016 9:27

Zástupce ředitele think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda se v dnešních Lidových novinách zaobírá působením prezidenta Miloše Zemana v zahraniční politice.

Jakub Janda znovu zaútočil na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk ze zámku v Lánech

Janda, jakožto vedoucí programu Kremlin Watch think tanku Evropské hodnoty, se podíval na průnik Zemanových aktivit se zájmy putinovského režimu.

Když se Kreml koncem února 2014 rozhodl obsadit ukrajinský Krym a následně rozpoutat válku na východní Ukrajině, český prezident se podle Jandy prakticky stal mluvčím putinovského režimu uvnitř EU a NATO. „Beru vážně prohlášení ministra zahraničí Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou,“ nechal se slyšet v září 2014, kdy už o organizované ruské agresi nepochybovaly české ani alianční bezpečnostní služby.

Jakunin prý na Zemanovi pracuje dlouhodobě

Hned koncem září 2014 Zeman jako jediný evropský státník odjíždí na rhodskou konferenci Putinova blízkého spolupracovníka – oligarchy s rozsáhlou kariérou v KGB Vladimira Jakunina.

Tato osoba zapsaná na americkém sankčním seznamu kvůli podílu na anexi Krymu na Zemanovi prý pracuje dlouhodobě. „Podle dostupných informací ho zahrnoval pozorností a uznáním ještě před Zemanovým návratem do nejvyšší politiky. Jakunin Zemanovi i jeho blízkým platí pobyt včetně dovolené,“ píše Janda.

Zeman na konferenci vyhlašuje zbytečnost protiruských sankcí, což je prý jedna z rolí, ve které se Putinovi hodí. Janda uvádí, že Kreml Zemana ve svých domácích médiích vykresluje ve třech pozicích: jako bojovníka proti protiruským sankcím, oponenta vůči USA a prosazovatele referenda o vystoupení Česka z EU a NATO.

Zeman otevřeně hájí zájmy Moskvy

Zeman podle Jandy v roli tlumočníka pozic Kremlu pracuje systematicky. Když putinovský režim vytvoří mýtus o zásadní roli banderovců a fašistů na Ukrajině, začne ho opakovat. Když se Kreml snažil omluvit krádež ukrajinského Krymu, používal jako argument tvrzení o takzvaném ukrajinském jazykovém zákonu, který však nikdy nevstoupil v platnost. Zeman ho opět zopakoval. V lednu 2015 na Hradě osobně přijímá Jakunina, na jaře téhož roku směřuje jako jediný státník z EU na oslavu kremelského režimu do Moskvy. Mezitím stíhá vyvolat a udržovat otevřený střet s americkým velvyslancem v Praze, což Kreml oceňuje. Zeman opakuje, že je třeba zrušit protiruské sankce, a o ruských aktivitách na Ukrajině mlčí.

Závěrem Janda píše, že Zeman otevřeně hájí zájmy Moskvy a útočí na strategické bezpečnostní zájmy České republiky. „Je trojským koněm, který se pokouší rozvrátit naši evropskou bezpečnostní infrastrukturu zevnitř,“ dodává Janda.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …