Jakub Patočka z ČSSD: Babiš je mnohem horší než všechny pravicové strany

28.09.2017 8:28

Sociální demokrat Jakub Patočka v textu pro Deník referendum tvrdí, že s pravicovými vládami to v Česku nebývalo nijak slavné, ale šéf hnutí ANO Andrej Babiš je mnohem horší než pravicové vlády, a to hned z několika důvodů, které Patočka shrnul ve své textu.

Jakub Patočka z ČSSD: Babiš je mnohem horší než všechny pravicové strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

Za pár týdnů tu máme volby do Sněmovny a podle Jakuba Patočky to budou volby důležité, protože nás možná připraví o demokracii. Stačí k tomu relativně málo. Stačí, aby se šéf hnutí ANO Andrej Babiš stal vládcem této země. Za nebezpečnou považuje Patočka skutečnost, že Andrej Babiš nechává příliš mnoho lidí v klidu a neprotestují proti němu.

Jistěže má Babiš pravdu, když tvrdí, že ho stvořila zkorumpovaná pravice. Do jisté míry mohou za zrod Babiše i média.

„Média tu skutečně z velké části nabyla podoby propagandistických institucí s frivolním vztahem k pravdě ještě předtím, než si jich takovou část Babiš koupil. Bez porozumění, že podstatná část společnosti vnímala poměry před Babišem právě takto, a to ne zcela neprávem, nelze porozumět jeho vzestupu. Společenský sesuv se tu zásadně urychlil za vlád pravice v letech 2006 až 2013. Důvody, proč je Babiš přesto kvalitativně horší než i nejhorší vlády pravice před ním, jsou ale přesto zřejmé a zásadní,“ napsal Patočka.

Celý článek naleznete zde.

Proč považuje Patočka Babiše za tak nebezpečného? V prvé řadě je to člověk, který je zvyklý na to, že má absolutní moc, a nechápe podstatu demokracie. Absolutní moc si udržel ve svých podnicích i ve svém politickém hnutí. Tuto svou absolutní moc podle Patočky uplatňuje i ve svých médiích.

„Všechny tři druhy moci využívá obratně pro osobní výhody. Přitom má navíc možnosti dané nezměrným a nelegitimně nabytým majetkem. Babiš patří mezi tisíc nejbohatších lidí světa. Zákon o střetu zájmů mu výkon kontroly jen v něčem technicky zkomplikoval, ale na podstatě systému nezměnil nic,“ varoval autor.

K osobnímu prospěchu Babiš údajně zneužívá Finanční správu či Ministerstvo zemědělství řízené lidovcem Marianem Jurečkou. Navíc patří ke třídě prověřených komunistických kádrů minulého režimu a k dovršení všeho zlého lze prý Babiše počítat mezi ty vůbec nejhorší osoby polistopadové transformace, jakými jsou Viktor Kožený nebo František Mrázek.  

ANDREJ BABIŠ: PATOČKA Z ČSSD O MĚ NATOČIL POMLOUVAČNÝ FILM. A JEŠTĚ PŘITOM OBELHAL ČT

Řada lidí na levici i na pravici prý navíc dnes Babišovi pomáhá, což se Patočkovi jeví jako opravdu hrozivé.

„Mohli bychom tu na prvním místě jmenovat autory Mafry, kteří svými texty pomáhají vytvářet iluzi, že rafinovaně koncipovaná stranická antidemokratická propaganda, již Babišovo vydavatelství provozuje, je víc než to, že je svobodným novinářstvím sui generis, jak by to rád podával sám Babiš. Psali jsme, že máme pochopení pro mnohé redaktory Mafry pracující s vědomím vlastní prekérní situace, třebas v regionálních redakcích. Ale nelze mít pochopení pro přímé účastníky Babišovy propagandy, zvláště pokud jako Jiří Hanák užívají své zasloužené autority, aby od pasu nepřesně ostřelovali důkladnou, svědomitě odvedenou práci svých kolegů,“ rozvíjel dál své úvahy autor.

„Mohli bychom mluvit o Pirátech, kteří ohrožují českou demokracii – kromě slepecké neschopnosti rozlišovat mezi Janou Nagyovou a Bohuslavem Sobotkou – také svou neochotou jasně říct, že pokud se náhodou ocitnou ve Sněmovně, vynasnaží se napomáhat vzniku většiny bez Babiše. Mohli bychom mluvit také o týdeníku Respekt, který tragikomickými texty svého šéfredaktora od počátku roku vytváří báj o neodvratitelnosti Babišova nástupu k moci,“ pustil se do dalších údajných pomahačů Andreje Babiše.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek by prý měl vystoupit a říct, že už nevstoupí do koalice s Andrejem Babišem (ANO). Snad s jedinou výjimkou, že by hrozil vznik koalice ANO, komunistů a Okamury. Odpovědný postoj by však podle Patočky neměl zaujmout jen Zaorálek, ale úplně všichni občané, kteří mají ve volbách tu moc Babiše zastavit. Jen musí jít k volbám a hlasovat proti Babišovi. Pro demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…