Jan Čulík: Češi se chovají jako rasistický póvl. Kdo vypouští takové věci proti uprchlíkům, bude mít možná na rukou krev. Normalizace fašismu

17.06.2015 17:21

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík naříká nad diskusí o (ne)přijímání uprchlíků. Jako extrémní případ uvedl rozhovor plukovníka Pavla Skácela pro ParlamentníListy.cz, kde válečný veterán říká, že lidé pronikající do Evropy nejsou uprchlíci, ale vetřelci a jde o invazi, kterou někdo řídí, aby nás zničil. Podle Čulíka jde o fašismus z úst paranoidního blázna. Svého bývalého redakčního kolegu Štěpána Kotrbu pak Čulík nepřímo označil za rasistického rozumbradu.

Jan Čulík: Češi se chovají jako rasistický póvl. Kdo vypouští takové věci proti uprchlíkům, bude mít možná na rukou krev. Normalizace fašismu
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Podle fotografií, které sem tam problesknou, nenazývám tyto lidi uprchlíky, ale vetřelci. Uprchlík nemá u sebe počítač nebo tablet, nestěžuje si v ubytovacím zařízení, že mu chybí Wi-Fi, že se nudí, nechce, aby mu někdo zajišťoval úklid. Jsou to vetřelci a mezi nimi bude i celá řada lidí, které někdo velmi dobře zaplatil. Vůbec to, že se dostali na loď, stálo zcela jistě dost peněz. Nejsou to uprchlíci, jde o invazi. Přicházejí mladí kluci. To je časovaná tikající bomba v každém státě zvlášť. Oni se nebudou snažit včlenit mezi nás, naučit se jazyk, budou se sdružovat a vykládat, co je všechno u nás špatně a co je třeba změnit,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz plukovník Pavel Skácel, válečný veterán z Bosny a Kurdistánu.

Podle Skácela jsou lidé, kteří hovoří o potřebnosti multikulturalismu, buď pod fetem, nebo naprosto nevědí, o čem mluví. „Ať se zastaví válka v Sýrii, Eritreji, ať se zkoumá a potrestá ten, kdo ji vyvolal! Na to páky máme a vojenské prostředky také. Ale nechat vydělávat někoho na lidech, kteří se přepravují přes moře, dávat do novin srdceryvné, podle mě idiotské články o tom, kolik se jich utopilo… Vůbec mě to nedojímá. Ti lidé věděli, do čeho jdou. Exodus je někým řízen,“ zmiňoval také vojenský veterán.

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík celý rozhovor označil za extremistický výlev. Podle něho jde o protiuprchlickou hysterii, která rozpoutá krveprolití.

„Protiuprchlická hysterie v České republice vede k znepokojující normalizaci otevřeně fašistických postojů. Česko se silně přibližuje Rusku nekritickým zveřejňováním nenávistných konspiračních teorií paranoidních bláznů,“ píše Jan Čulík v článku s názvem „Normalizace fašismu v České republice“.

Tato podle Čulíka nenávistná kampaň, která se prý začíná velmi silně podobat paranoidní nenávistné kampani, jakou vedou ruské sdělovací prostředky proti Západu, začíná být podle jeho mínění opravdu nebezpečná, protože nenávistná slova vedou k legitimizaci a normalizaci extrémních postojů a nakonec k násilí a ke krveprolévání. „Zločinným na zveřejňování takovýchto blábolů je skutečnost, že dehumanizují lidské bytosti a proměňují je v podřadné subjekty na úrovni zvířat, které je pak možné klidně zabíjet. Lidé, kteří tyto neuvěřitelnosti vypouštějí z úst a publikují, by se měli stydět. Možná budou mít brzo na rukou krev,“ dopálil se.

Jan Čulík označil plukovníka a válečného veterána Pavla Skácela za paranoidního blázna šířícího nebezpečné extremistické bláboly, jejichž zveřejnění je prý zločinné. Poněkud paradoxní je, že tentýž Pavel Skácel patří mezi minulé autory Britských listů a na tomto serveru mu bylo publikováno sedm článků (zde, zde, zde, zde, zde, zde a zde).

Tím ale šéfredaktor levicového internetového deníku neskončil. V dalším jeho středečním článku to od něho schytali jeho někdejší redakční kolega a mediální analytik Štěpán Kotrba a dokonce i premiér Sobotka.

Zprvu se Čulík obecně rozčílil nad lidmi, kteří říkají, že jsme krize v severoafrických a blízkovýchodních zemích nezavinili, tak proč bychom měli pomáhat. Jan Čulík to považuje za nelidskou otázku. „A skutečně jste to, přátelé, vůbec nezavinili? Topíte plynem a uhlím? Máte mobilní telefon?“ ptá se.

„Reakce některých rozumbradů, kteří nehovoří žádnými jazyky a nikdy nestrávili žádnou dobu nikde v zahraničí, jaké nekriticky publikují ParlamentníListy.cz, jsou pozoruhodně omezené. Jeden z nich rasisticky dokonce doporučuje nové vytvoření kolonií v Africe. Potíž je, že vytvoření kolonií a jejich drancování Západem právě nynější situaci vytvořilo. Jaké další hlouposti se dovíme?“ naráží s největší pravděpodobností na rozhovor Štěpána Kotrby pro ParlamentníListy.cz ZDE.

Hněvu rozčileného publicisty Jana Čulíka nebyl ušetřen ani samotný ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Jak konstatuje k neuvěřitelným výrokům Bohuslava Sobotky, že by se prý kvůli uprchlíkům „mohla položit Evropská unie, Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch: ‚Je to prostě neuvěřitelné, takhle se stoprocentně vzdát nejnižšímu společnému jmenovateli populistické argumentace. Žádné státnictví, žádné vysvětlování, jak věci skutečně jsou, bojácné veřejnosti. Namísto toho naprosté vzdání se nejomezenějším hlasům ve společnosti…‘,“ pustil se prostřednictvím citátu Jan Čulík do Sobotky.

Premiér Sobotka ovšem v žádném případě není prvním sociálním demokratem, který podobné věci naznačuje. Uznávaný profesor sociologie a nyní europoslanec za ČSSD Jan Keller podobně tematizoval téma uprchlíků již v minulosti.

V úterý ještě Čulík zveřejnil svůj krátký text "Doznání", kde většinu českého národa označuje jako rasistický póvl. "Musím říci, že mě nějak přechází nadšení šířit dobré jméno české společnosti a kultury po světě, když najednou zjišťuju, že osmdesát procent Čechů se chová jak ten nejhorší rasistický póvl. Normalizační nihilismus a postkomunistické sobectví vyrašily v posledních dnech v opravdu jedovatý, hnusný květ," vyznává se publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…