Jan Hrušínský má vztek. Čínský virus mi ničí divadlo! Nepomáhá nic

26.09.2020 19:33

Principál soukromého Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský si na svém facebooku stěžuje na „čínský virus“, kdy v koronavirové krizi zažívá velké těžkosti s provozem a samotnou existencí divadla. Už na začátku pandemie hovořil o likvidaci divadla, v souvislosti s nařízením vlády ohledně koronaviru, kvůli čemuž museli rušit řadu představení.

Jan Hrušínský má vztek. Čínský virus mi ničí divadlo! Nepomáhá nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí
Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský oznámil, že premiéra hry Petra Vacka Ze života Čapka se opět odkládá. „Světová osobnost. Jeho dílo přeloženo snad do všech jazyků. Předseda československého PEN klubu. Sedmkrát navržený na Nobelovu cenu. A doma? Zloba, závist, pomluvy. Anonymní dopisy a výhrůžky smrtí. Karel Čapek. Vyčníval, mnohé převyšoval, angažoval se nezištně ve prospěch své vlasti. Takovým se u nás úspěch neodpouští,“ napsal k divadelní hře s tématem osudových životních událostí Karla Čapka.

Zhrzeně ukázal prstem na důvod, proč škrtá jedno představení za druhým. „Nejdéle zkoušená inscenace v historii Divadla Na Jezerce. Kvůli čínskému koronaviru už třikrát donuceni odložit premiéru,“ prohlásil, s tím, že „nepomohla ani přítomnost Boha na scéně!“

Poděkoval všem kolegům, kteří se na přípravách tohoto divadelního představení podíleli. „Milí kamarádi, herci, Petře, výtvarníci, výrobce dekorací, kostýmů, technici, kteří stavíte scénu, svítíte na ni a ozvučujete, všichni z kanceláře i z obchodního – děkuju vám za nekonečnou trpělivost a úsilí odvést skvělou práci, kterou se nám ten virus (nebo kdo) pokouší zhatit,“ vzkázal direktor divadla.

Závěrem svého komentáře se snažil najít slova podpory a naděje: „Vydržme – a nedejme se otrávit. Věřím, že až najdeme čtvrtý termín premiéry, bude to stát za to. Moc vám všem děkuju a na našeho Čapka se těším,“ doplnil Hrušínský.

Hrušínský se kvůli narušení chodu Divadla na Jezerce, které jej dostalo do obrovských ztrát, opírá do české vlády od začátku pandemie, a sice, když přistoupila k razantním opatřením proti šíření koronaviru v podobě zákazu kulturních akcí nad 100 lidí, což mu ze dne na den zrušilo všechna představení.

„Likvidace malých firem. Dnes premiér Bureš a kluk, který zastává funkci ministra zdravotnictví, ohlásili kvůli třiceti nemocným lidem s příznaky lehké chřipky zákaz divadelních představení. I v tak malých divadlech jako je Divadlo Na Jezerce, kde je používána dezinfekce a dodržovány všechny hygienické zásady,“ rozčiloval se Hrušínský v březnu na svém facebooku.

„O kompenzaci milionových ztrát ani slovo. Evidentně kompenzovány nebudou. Možná někomu ANO. Jak jsme v kraji už celé roky zvyklí. Náklady na provoz divadla (cca 2 miliony měsíčně) jedou dál,“ stěžoval si principál.

Hrušínský se tehdy navážel i do fungování Agrofertu, poslanců, Hradu či organizátorů demonstrací: „Do Agrofertu mohou lidé chodit pracovat? Tam nákaza nehrozí? Dvě stě poslanců může chodit pracovat? Budou se zavírat hranice? Banda z Hradu, co jezdí i přes virus do Číny a po návratu se prochází po Praze, po hospodách a v centru města, to je v pořádku? Zákaz demonstrací? Stanné právo – pod hrozbou 3 milionů pokuty! S.O.S.! Kdo už konečně zakáže šíření smrtelného viru StB?! Kdo už konečně pošle do karantény všechny Bureše a Falmery, Zemany a Klause, všechny prodejné Prchaly, schopné udělat pro prachy a pocit moci cokoli?!“ psal Hrušínský.

O dva měsíce později pak formou videa poděkoval prezidentovi Miloši Zemanovi za davy čínských turistů, které sliboval a kteří mohli v republice potenciálně šířit virus. A zkritizoval vládu Andreje Babiše (ANO), která se jim nakonec ještě poklonila.

„Tak se podívejte, jak jednoduše se v roce 2020 škrtají představení. Vezmete fix – a 82 (slovy: osmdesát dva) divadelních představení od 10. března do konce května je zrušeno. Moc Číně děkujeme. A panu prezidentovi za statisíce čínských turistů u nás,“ sdělil Hrušínský v květnovém videu na sociální síti Facebook.

Na přiloženém videu ukázal, jak dokáže černý fix řádit v programu divadla. Během pochmurného škrtání podotýkal: „Jo, Číňani. Ti se nám vyplatili, já jim dám, hajzlům,“ sdělil Hrušínský, že nechápe, jak se mohla česká vláda v čele s Andrejem Babišem klanět čínské pomoci, kterou jsme si řádně zaplatili, v boji proti viru, který se objevil nejprve v Číně, odkud se rozšířil na téměř celou planetu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…