Jan Macháček ztrhal Mirka Topolánka

10.11.2017 10:00

Novinář Jan Macháček, který předsedá správní radě Babišova Institutu pro politiku a společnost, se v pátečních Lidových novinách zhurta pustil do Mirka Topolánka. Poukázal na to, čí zájmy bývalý premiér ODS hájí.

Jan Macháček ztrhal Mirka Topolánka
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Břevnovském klášteře proběhla konference Komunismus včera a dnes

Mít za prezidenta Mirka Topolánka by podle Jana Macháčka nebyl ten nejlepší nápad. Především proto, že za ním stojí majitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský. Topolánek sice vystupuje jako prozápadní politik, ale podle Macháčka to má háček,

„Křetínský podniká také ve výstavbě plynovodů. Pokud se Topolánek nyní prezentuje jako prozápadní kandidát, je třeba upozornit, že propojení Eastring, které připravoval Křetínským (za které Topolánek lobbuje), vyvolalo před třemi lety protesty Američanů s tím, že projekt označovaný jako komerční a otevřený všem může ve skutečnosti v zemích na východě Evropy posílit závislost na Rusku,“ napsal novinář.

Nemluvě už o tom, že byl Topolánek spojen s lobbistou Markem Dalíkem, který už je ve vězení. Byl také premiérem ministra dopravy Aleše Řebíčka. Ani ten není u veřejnosti zapsán právě nejlépe, neboť zbohatl na státních zakázkách. Nijak zvlášť se prý Toplánek neblýskl ani při jednání v energetické krizi z doby Topoánkova premiérství. Topolánek sice v roce 2009 vedl celou Evropskou unii, ale jeho vláda padla a Češi měli z ostudy kabát, A aby toho nebylo málo, Toopolánek jako premiér nedokázal prosadit ani stavbu amerického radaru v Brdech.

To je minulost. Podle Macháčka však mohou s Topolánkem nastat problémy i v budoucnu. „Objevila se totiž informace, že plzeňskou Škodu Transportation nakonec nekoupí Číňané, ale právě Křetínský. Hodnota firmy, která vyrábí vlaky, lokomotivy, tramvaje, trolejbusy apod., spočívá v dlouhodobých kontraktech pro státní a municipální firmy. Těch je zatím dost, ale mít ve svých službách hlavu státu by jistě nebylo od věci,“ konstatoval Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…