Jan Rejžek se dojal nad scénou v Bělorusku. A nadává Babišovi za slova o roku 1968

19.08.2020 21:23

Filmový a hudební kritik Jan Rejžek se vyjádřil k aktuální situaci v Bělorusku, kde jej dojaly protesty občanské společnosti. „Lukašenko tyhle šachy s lidem, toužícím po svobodě, nemůže vyhrát,“ zní jeho První slovo k tématu vydanému na blogu Filipa Smoljaka.

Jan Rejžek se dojal nad scénou v Bělorusku. A nadává Babišovi za slova o roku 1968
Foto: Wikipedie
Popisek: Jan Rejžek

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí
Ačkoli nemohl být osobně přítomen skvělé demonstraci za svobodné Bělorusko, sledoval Rejžek alespoň přenos na DVTV. Prozradil, co jej na ní zaujalo nejvíce.

„Ze všech dojemných momentů mě nejvíc vzala scénka, v níž na pódium přijdou tři dívky, samozřejmě v bílém. Jednu z nich odtáhnou do zákulisí dva omonisté, načež se po chvíli vrací zkrvavená. Jádro demonstrantů se mezi tím rozestoupí a vytvoří velké srdce, ke kterému postupně doputuje běloruská vlajka,“ popisuje okamžiky, jež jej emočně zasáhly.

Kritický komentář přidal k vyjádřením, která ohledně Běloruska padla z úst českého premiéra Andreje Babiše (ANO). „Dalo se čekat, že na rozdíl od spolehlivě mlčícího prezidenta pronese k situaci v Minsku a jinde pár nestoudných blábolů premiér Babiš. Hlavně jeho srovnání s roky 1968 a 1989. Od bývalého komunisty a estébáka to tedy fakt sedí,“ podotkl.

Fakt, že v běloruské státní televizi začíná stávka, vnímá jako Lukašenkovu možnou prohru: „Pakliže přestala vysílat tamní státní televize, vidím to jako další příznak toho, že Lukašenko tyhle šachy s lidem, toužícím po svobodě, nemůže vyhrát,“ dodal Rejžek závěrem.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…