Jan Ruml: Havel chtěl, aby lidé přemýšleli vlastním mozkem, byli kritičtí a aby jej v dnešní době nepotřebovali

09.10.2016 20:40

Pátého října by se Václav Havel dožil 80 let. V pořadu DVTV.cz Daniely Drtinové na něj zavzpomínal někdejší disident a politik Jan Ruml. „Václav Havel chybí víc Česku než světu,“ řekl.

Jan Ruml: Havel chtěl, aby lidé přemýšleli vlastním mozkem, byli kritičtí a aby jej v dnešní době nepotřebovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

„Myslím si, že by si nepřál, aby tady chyběl. Dával lidem určitou naději. Chtěl, aby lidé přemýšleli vlastním mozkem, aby byli kritičtí a aby jej v dnešní době nepotřebovali,“ zmínil úvodem Ruml. „Doma není nikdo prorokem. Lidé si ho nesmírně cenili, nicméně postupem času se vznášely mezi lidmi různé pochybnosti, zdali není také tím viníkem, že se ta společnost vyvíjí jinak, než byla ta očekávání,“ zmínil k tomu, proč Havel byl populárnější víc v zahraničí než v Česku.

  • Video najdete ZDE

„Šev společnosti místo toho, aby se stmeloval, se rozšiřuje. Na sociálních sítích jsme svědky mnoha kritických ohlasů. Je to takový zvláštní fenomén, neboť tam člověk může vystupovat v anonymitě,“ zmiňuje. Podle něj to vnáší do společnosti mnoho disonancí.

Havel byl podle Rumla velmi ochotný člověk, ochotný naslouchat. „Nikoho také k ničemu nenutil. Nikomu nic nevnucoval. Většinu věcí, které v disentu dělal, dělal na své vlastní triko,“ zmínil také Ruml. „Hlavně chtěl, abychom neměli strach, neboť strach je počátkem rezignace,“ dodal.

Ruml také zmínil, co zlého se objevovalo v Havlovi. „Určité stinné stránky se objevily v jeho povaze až tehdy, když byl prezidentem. Lidé měli pocit, že volí typ krále, který všechny okouzlí, který propojí. A on se tak zpočátku vážně choval. Neuznával politické strany, neuznával parlament, myslel si, že mu parlament všechno schválí. Až postupem času zjistil, že takto se chovat nemůže, a přizpůsobil se tomu politickému systému, v němž žil,“ řekl. Ale i když si prý Havel zpočátku myslel, že je tím králem, skutečně brzy zjistil, že naráží. „Politické strany neměly v té době vůli potrestat zločiny,“ zmínil.

Podle Rumla měl Havel velmi mnoho kritiků, a to i v disentu. Za jeho negativní vnímání podle jeho názoru prý můžou i Václav Klaus a Miloš Zeman, kteří jsou úplným opakem toho, o co se snažil. Jeho samého štval tím, že nedokázal vysvětlit to, co je nepolitická politika.

„Havel byl člověk, který měl svoji představu o člověku, který měl být odpovědný za sebe, za druhého, nakonec i za celý svět, a to se velmi obtížně naplňuje. Každý má v sobě to dobro a zlo, a to, aby se potlačovalo, to zlo, dá hodně práce,“ zmínil s tím, že Havel za vše, co dělal ručil. „A to málokdo umí,“ uzavřel. Podle jeho slov tak mohl vyvolávat v lidech až frustraci kvůli tomu, že nejsou jako on.

V dnešní době by se podle něj Havel snažil rozlišovat, například mezi uprchlíky. „Snažil by se nám říkat, abychom nerezignovali. Nastavil by opět své vlastní tělo, které bylo ke konci života velmi chatrné, aby dal najevo, že celou věc myslí nesmírně vážně. Podpořil by síly v Evropě, které nejsou vůči migrantům tak vyhraněné," dodal. Závěrem se také obul do Zemana, který podle jeho názoru není prezidentem spojovatelem. „Hledám někoho, kdo by nebyl antitezí Zemana," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…