Jan Ruml zklamaně o Chartě 77 a dnešku. A překvapivě o centru pro boj s dezinformacemi

04.01.2017 12:17

Úřad ministerstva vnitra pro boj s dezinformacemi je nesmysl. Stát vůbec nemá dezinformacím čelit, to musí dělat lidé, na které dezinformace cílí. Jakékoliv usměrňování informací vede pouze k tomu, že lidé státu přestávají věřit. Takto v České televizi promluvil bývalý ministr vnitra Jan Ruml. Ten by zřízení čehokoliv podobného „Chovancovu centru“ nikdy nepřipustil.

Jan Ruml zklamaně o Chartě 77 a dnešku. A překvapivě o centru pro boj s dezinformacemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

Jan Ruml v pondělních Událostech, komentářích ČT nejprve vzpomínal na čtyřicet let Charty 77. Na téma pak navázal, že základem svobody je ochota k oběti. A tu dnes bohužel nevidí, i když dnes nikomu nehrozí, že by jej zmlátili. „Lidi by si měli uvědomit, že ne všechno, co dělají, musí mít nějaký účel,“ nabádal.

Proto prý Ruml stále čeká, kdy přijde nějaká nová mladá generace, která si tyto věci uvědomí. „Čekám, až si to vezme za své, a vyvolá tady také nějakou občanskou vzpouru, podobnou Chartě 77,“ prozradil. Cílem by mělo být znovuotevření občanské společnosti.

A pokračoval ještě ostřeji názorem, že občanská společnost je tu mimořádně důležitá, protože stát nefunguje. „A on nefunguje. Nefungujou soudy, státní zastupitelství,“ ohromil i moderátora Dolanského. Následně vysvětloval, že stát je podle něj přeregulovaný a neslouží občanům.

„Ale to by musela být silná vlna, vyřčená jakoby z hlubin člověka,“ popsal, co by se mělo stát. Musí to prý být takový člověk, který si uvědomuje rizika pro demokracii, svobodu a orientaci státu.

Evidentně překvapený moderátor Rumlovi připomněl, že sám byl jako ministr vnitra součástí estabilishmentu, který tento stát utvářel.

„No to je proto, že strany se zpronevěřily svému účelu a přestaly využívat občanské společnosti,“ předložil exministr vysvětlení.

Moderátor mu ale namítl, že se doba změnila a s ní se změnila i politika. „Ale já jsem čekal, že ta mladá generace uchopí to základní poselství Charty 77,“ namítal. „Ti lidé nemají žádný obsah,“ uzavřel znechuceně s tím, že doufal, že každá generace bude chtít lepší svět než ta před ní.

Přes jeho názor, že technologie je jen prostředek, se debata dostala k dalšímu tématu a tím byl boj proti dezinformacím.

Ruml, který před rokem 1989 působil v ilegálních médiích, si nemyslí, že by současná iniciativa ministerstva vnitra byla optimální. „Aby tu byl nějaký úřad, který by nějakými mechanismy usměrňoval vědomí lidí, to nemůže mít nikdy úspěch,“ myslí si. Jedinou cestou podle něj je vzdělávání lidí ve školách, ale i v rodinách.

„Tenhle státní úřad bude mít od začátku obrovské potíže, aby mu lidé vůbec uvěřili,“ obává se. Moderátora zajímalo, zda tato slova Ruml říká jako novinář, nebo i jako bývalý ministr vnitra. „Nikdy bych takový úřad nezřídil,“ ujistil.

Moderátor Dolanský mu namítal, že jestliže i zpravodajské služby píší, že v kyberprostoru zuří hybridní válka, tak se stát musí bránit. „Stát se nemůže ničemu bránit, tomu se musí bránit občané,“ namítl Ruml. Nejlepší obranou je podle něj kritické myšlení. Selektování informací na zlé a dobré je podle něj nezbytné, ale musí si jej dělat každý sám pro sebe. „Nemůže mu to nadiktovat stát, to je úplný nesmysl,“ myslí si exministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…