Jana Černochová sdělila, co ji mrzelo u Václava Moravce

28.05.2015 11:41

Poslankyně ODS Jana Černochová obdržela na svůj profil na ParlamentníchListech.cz řadu dotazů týkajících se především tématu bezpečnostní politiky, ke které se často vyjadřuje. Ve svých odpovědích například podpořila pevnou severoatlantickou vazbu a vysvětlovala princip odvodů.

Jana Černochová sdělila, co ji mrzelo u Václava Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Černochová

Černochová musela například vysvětlovat, proč se pravice brání zřízení vyšetřovací komise k tunelu Blanka. Poslankyně ODS namítla, že ačkoliv obecně ve smysl poslaneckých vyšetřovacích komisí příliš nevěří, některé, například na kauzu opencard, podpořila. Pak poznamenala, že některé komise nedělají vůbec nic, například ta k D47, kde se koaliční strany již několik měsíců hádají, kdo bude komisi předsedat.

„U tunelu Blanka se jedná o stále živou kauzu, jejíž vyšetřování stále probíhá a nejsem si jistá, zda je vhodné, aby do této záležitosti zasahovala už v tuto chvíli Poslanecká sněmovna. Myslím, že bychom nejprve měli počkat na výsledky tohoto vyšetřování a následně zvažovat případné zřízení této komise,“ dodala k dotazu.

Dalšího tazatele trápily zahraničněpolitické otázky, a proto se ptal, co se bude dít, jestli budou v létě zrušeny sankce proti Rusku, a rovněž na to, zda by neměla být reformována OSN, aby například Rusko nemohlo svým právem veta zablokovat cokoliv.

Černochová čtenáři odepsala, že předpokládá, že sankce budou platit přinejmenším do konce roku a toto řešení i podporuje. „Konec sankcí by byl projev slabosti a Rusko by mělo nejprve prokázat, že dohody z Minsku jsou pro něj závazné a že jejich plnění bere vážně. A na to je třeba ještě nějaký čas,“ vysvětlila.

OSN se podle ní skutečně projevuje jako „bezzubá“ a reforma by byla na místě. Poslankyně ODS je k tomu však prý skeptická. Proto by zahraničněpolitické snažení zaměřila spíše na posilování transatlantické spolupráce, která je zárukou skutečné bezpečnosti.

Otázky a odpovědi Jany Černochové ZDE

Další tazatel, který si dal své politické preference rovnou do přezdívky „VolicPravicak“, zalitoval, že poslankyně Černochová nedostává více prostoru v Otázkách Václava Moravce. Poslankyně se v odpovědi podělila o svůj zážitek z premiéry v Moravcově diskusi, kterou absolvovala minulou neděli. „Hodina a čtyřicet minut v živém vysílání, takže tréma a nervozita,“ líčila. Mrzelo ji prý, že se tolik diskutovalo o České poště a málo o imigraci.

V posledním dotaze se pak čtenářka přiznala, že se bojí o své vnuky a vyptávala se na podrobnosti nového systému odvodů. Poslankyně ji však uklidňovala: „Odvody navržené v novelizaci branné legislativy jsou čistě formální a jejich součástí není povinný základní výcvik.“ Ministerstvo prý pouze bude mít data o příslušnících ročníku, který dosáhl plnoletosti, aby je nemuselo shánět později a složitěji.

„Ať však budou, či nebudou zavedeny tyto odvody, nemění to nic na skutečnosti, že brannou povinnost mají dnes všichni občané od 18 do 60 let věku a v případě ohrožení státu mohou být povoláni k obraně vlasti,“ připomněla Černochová.

Zodpověděla též bezpředmětný dotaz, zda padne vláda (psaný ještě před hlasováním), který využila k prezentaci svého stanoviska k současnému kabinetu. „Situaci, kdy místopředsedou vlády a ministrem financí je člověk, který je majitelem jedné z největších společností zasahujících svou činností do širokého portfolia oblastí, včetně oblasti médií, považuji za mimořádně závažnou a ohrožující samou podstatu demokracie,“ psala Černochová. Je podle ní třeba stále vyvíjet tlak na vládu, aby tuto situaci řešila, je totiž dlouhodobě neúnosná.

„Naši nedůvěru si vláda zaslouží také proto, že Andrej Babiš nejenže koná ve prospěch svých firem, ale neostýchá se přitom klamat veřejnost a otevřeně lhát,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…