Janečkův fond rozdával ceny. Pro jednu si přišla i Romea

11.12.2017 22:03

„Cenu za odvahu“ od Nadačního fondu proti korupci (NFPK) si zasloužila Miloslava Pošvářová, někdejší kontrolorka kvality Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Ta dlouhodobě upozorňuje na neduhy související s výstavbou komunikací – jako například s výstavbou D8. Vedle ní dalšími oceněnými jsou aktivista Jakub Čech a Romea, píše server iDnes.cz.

Janečkův fond rozdával ceny. Pro jednu si přišla i Romea
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslava Pošvářová

Oceněná je soudní znalkyní v oboru dopravních staveb. Závažnými kauzami se zabývala ve svém volném čase. „V rámci své profese nepodlehla tlaku a pokračovala ve snaze o zavedení řady opatření, která přinášejí úsporu veřejných prostředků,“ zdůvodnil ředitel Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Karel Škácha, proč byla Pošvářová pro ocenění vybrána. Vedle „Ceny za odvahu“ jí bylo ze strany NFPK věnováno 111.132 Kč.

Neduhy, na které upozornila, se týkaly například údržby Libeňského mostu. Nesouhlasila s jeho zbouráním, chtěla, aby byl opraven. Výhrady měla také k výstavbě dálnice D8.

Dalším z oceněných je teprve sedmnáctiletý Jakub Čech. Mladý aktivista, podle serveru iDnes.cz, dlouhodobě upozorňuje na pochybení ve vedení města Prostějova. Při poslední kauze na něj prostějovská primátorka podala trestní oznámení. Od NFPK získal, vedle ocenění, také 30,942 Kč. „Rozhodli jsme se ho ocenit pro jeho nekompromisní postoje, jak v Prostějově, tak pro jeho další aktivity, které dělá,“ vysvětlil pro iDnes.cz Škácha. Čech poděkoval za ocenění a podivil se nad tím, že pro část veřejnosti působí „jako udavač“. Tomu kontroval Karel Janeček, zakladatel protikorupčného fondu, když pro iDnes.cz uvedl: „Udavači sdělují informace pro svůj prospěch, ale lidé, kteří to dělají pro blaho ostatních, jsou hrdinové.“

„Kromě dvou hlavních oceněných jsme se rozhodli ocenit i právnickou osobu, obecně prospěšnou společnost Romea, která se také zapojila do boje proti kupčení s hlasy,“ zmínil pro iDnes.cz Škácha. Romea dostane od fondu 14.641 Kč. Ta se zasloužila o cenu především za vytvoření kontaktního systému Romů po republice, díky němuž lze podchytit nelegální kupčení s hlasy již od počátku, a to na základě důkazů. Tento systém byl ve spolupráci s NFPK použit například při posledních parlamentních volbách. 

reklama

autor: sla

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…