Japonci si přišli stěžovat k Zemanovi

13.04.2015 7:41

Na neplnění slibů, které zahraničním investorům daly předchozí české vlády, si prezidentovi Miloši Zemanovi stěžovali japonští investoři. Například prezident kolínské automobilky TPCA Kenta Koide si stěžuje na tuhou vízovou politiku, kdy cesta inženýrů specialistů z Japonska trvá kvůli požadavkům českých úřadů několik týdnů.

Japonci si přišli stěžovat k Zemanovi
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

„Uvítali bychom větší stabilitu. Časté změny legislativy, daní či administrativních požadavků na zaměstnavatele velmi ztěžují firmám život,“ citují Koideho slova dnešní Hospodářské noviny.

Podle nich investorům ze země vycházejícího slunce vadí také nedostatek kvalifikované pracovní síly. Na špatnou vízovou politiku upozornil také viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar: „Do Nizozemska dostanou softwarového designéra z Indie za čtyři týdny, k nám za šest měsíců.“

Japonci se rozhodli dát najevo svou nespokojenost po svém. Svolali konferenci na Pražský hrad, kde o svých problémech řekli přímo prezidentovi Miloši Zemanovi.

V prostorách Míčovny Pražského hradu a před hlavou státu se nespokojeným Japoncům dostalo ujištění od zástupců mnoha úřadů, že udělají vše pro zlepšení.

Ředitel odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra Tomáš Haišman slíbil vytvoření skupiny s agenturou CzechInvest, která vymyslí řešení. Podle listu si je zástupci automobilky TPCA představují tak, že různí investoři podle velikosti dostanou nějakou kvótu zaměstnanců z Japonska. Ty by pak mohli povolat z mateřské centrály okamžitě do Česka bez zdlouhavé vízové procedury.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…