Japonský expremiér Abe po atentátu zemřel. Střelili jej uprostřed projevu

08.07.2022 12:13

Dlouholetý japonský premiér Šinzó Abe, který se vzdal funkce v roce 2020, zemřel. Stal se obětí atentátu, který na něj spáchal bývalý příslušník japonských námořních sil.

Japonský expremiér Abe po atentátu zemřel. Střelili jej uprostřed projevu
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

Zahraničními agenturami v pátek nad ránem proletěla zpráva, že o půl páté v pátek středoevropského času, tedy asi o půl dvanácté japonského času, byl na japonského expremiéra Šinzó Abeho spáchán atentát. Útočník na něj vypálil dvě rány z brokovnice. Zezadu. Došlo k tomu během předvolebního mítinku ve městě Nara. V neděli půjdou Japonci k volbám do horní komory parlamentu.

Abe byl urychleně převezen do tamní univerzitní nemocnice. Těsně po střelbě prý ještě komunikoval s lékaři. Ale nakonec podlehl svým zraněním. Dvaačtyřicetiletý atentátník Tecuja Jamagami z Nary ho brokovnicí zasáhl do hrudníku a do krku. Policie atentátníka zadržela.

Abe se v roce 2006 stal nejmladším premiérem země vycházejícího slunce. Zákonodárcem byl poprvé zvolen už v roce 1993. Pochází z rodiny s dlouhou politickou tradicí. Jeho otec působil v pozici císařského ministra zahraničí. Abeho dědečkem z matčiny strany byl Nobusuke Kiši, který byl během války správcem okupovaného Mandžuska a ministrem v Tódžově kabinetu, po válce byl vyšetřován jako válečný zločinec, ale v letech 1957–1960 se stal premiérem Japonska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…