Jaromír Štětina: Existuje nebezpečí, že vystoupíme z NATO

10.04.2017 12:07

Na téma Svobodná a bezpečná Evropa diskutovali v panelové diskusi Evropské lidové strany diplomatka Magda Vášáryová, publicista David Smojlak, politik Jaromír Štětina a zástupce lobbistického spolku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Jaromír Štětina: Existuje nebezpečí, že vystoupíme z NATO
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Magdaléna Vášáryová, diplomatka, exposlankyně NR SR

„Zase se začínají stavět zdi. Sotva jsme jednu zbourali, tak už je zase začínáme stavět,“ podotkl ve vztahu k „berlínské zdi“ Štětina. Následně se rozhovořil o nebezpečí vlivu Ruska a hybridní války na bezpečnostní situaci zemí nejen ve střední Evropě. 

„Jedna ze zásadních vad Evropské unie, a zejména Evropské komise je, že nejsou nebezpečí, která Evropě hrozí, definována. A nejsou ani zmiňována,“ podotkl Štětina. Za obrovské nebezpečí vnímá například úvahy o vystoupení z NATO. „To nebezpečí tady skutečně existuje. Například v případě, když premiér Bohuslav Sobotka splní svůj slib a vezme komunisty do vlády,“ zmínil Štětina. Právě komunisté totiž o vystoupení ze Severoatlantické aliance usilují. 

Evropská unie podle něj zaspala a nedokázala se nebezpečí hrozícímu z Východu postavit. „Považuji to za velmi silně aktuální. To nebezpečí bude vzrůstat,“ domnívá se.

„Před několika dny se setkali představitelé čtyř zemí – Německa, Francie, Španělska a Itálie – a začali mluvit o vícerychlostní Evropě. Proti nim stojí Visegrádská skupina. Jsem přesvědčena, že Visegrádská čtyřka selhala. A to už před více než dvěma lety. Těžce zkoušená střední Evropa... jsme měli možnost vystoupit jako celek a říct: My chceme být dalším motorem integrace. To jsme neudělali,“ pokračovala ve svém tématu Vášáryová. 

„Několik let budeme nyní toto selhání řešit. Je to škoda. Visegrádskou čtyřku přitom potřebujeme. Je to unikátní spolupráce čtyř národů,“ rozhovořila se Vášáryová a podotkla, že Slováci Čechy ve skupině potřebují. „Stále totiž bojujeme o charakter našeho státu,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…