Jaroslav Bašta varuje, kde mohou džihádisté znovu povstat. Nejhorší scénář pro EU je...

24.02.2019 7:43

V tomto týdnu média informovala, že Kurdové dobyli posledních sedm set čtverečních metrů, které ovládal Islámský stát. V souvislosti s tím se někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta ve svém komentáři pro Prvnízprávy.cz zaměřuje na otázku, proč tato zpráva ve státech koalice, jež se na porážce islamistů podílela, nevyvolává euforii, ale spíše obavy. „Hlavní otázkou je, kde dojde k dalšímu pokusu o obnovení Islámského státu,“ říká Bašta a zmiňuje některé z možných variant.

Jaroslav Bašta varuje, kde mohou džihádisté znovu povstat. Nejhorší scénář pro EU je...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Podle něj obavy plynou z prostého faktu – neznáme osud oněch více než čtyřiceti tisíc bojovníků IS pocházejících ze sto deseti zemí světa. „Není jasné, kolik zahraničních bojovníků padlo a kolik se jich vrátilo již dříve domů. Dokonce ani přesně nevíme, kolik jich je v zajetí a kde,“ dodává Bašta a upřesňuje, že nejvíce jich dle OSN pocházelo z Blízkého východu a Severní Afriky (cca 19.000 lidí) a 7200 přišlo z Ruské federace.

Nejdiskutovanější otázkou je nyní návrat džihádistických žen a dětí zpátky do jejich vlastí. Západní země se jejich návratu obávají, odmítají je přijmout zpět, je-li to možné, zbavují je svého občanství. „Hlavní otázkou budoucnosti nejen Blízkého východu a severní Afriky zůstává, kde dojde k dalšímu pokusu o obnovení Islámského státu, či spíše států,“ podotýká někdejší velvyslanec.

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí
Možností je podle něj několik. První z nich je, znovu v Iráku a v Sýrii. Dodává však, že tato varianta je pro džihádisty nebezpečná, jelikož v tamním pouštním terénu je vzdušná a technologická převaha Západu pro islamisty fatální. A stejně nebezpečná by pro ně byla i jinak příhodně rozvrácená Libye.

Džihádistická internacionála velmi dobře ví, že jí zbývají jen dvě další možnosti. Těmi je prý vysokohorský terén a západní velkoměsta. „Afghánský případ názorně ukázal, že v horách Západ válčit neumí. Proto lze uvažovat o tom, že třeba v Tádžikistánu se Islámský stát znovu zrodí jako Fénix z popela,“ uvedl Bašta. A dodal, že na to upozornil náměstek ruského ministra vnitra Igor Zubov, který řekl, že do Tádžikistánu k jižním hranicím Ruska bojovníky Islámského státu masově přepravují z Pákistánu „neznámé vrtulníky“.

  • Původní text ZDE

Logiku počínání majitelů oněch vrtulníků prý také má, protože nový horský chalifát by kromě Ruské federace ohrožoval i Čínu. „Mohl by se stát inspirací pro muslimskou ujgurskou menšinu. Zároveň by významně rozšířil afghánskou oblast nestability, včetně pašování drog,“ míní Bašta. Nejhorší možný scénář pro Evropskou unii by představoval pokus o islamistické povstání v některém ze západoevropských velkoměst, třeba v Marseille či v Bruselu.

„Metody válčení osvědčené při dobývání Rakky či Aleppa by v Evropě opravdu použít nešly, protože část tamních obyvatel by džihádisty určitě podporovala, ti zbylí by se stali rukojmími,“ uzavřel Bašta s tím, že naštěstí zatím nic nenasvědčuje tomu, že by džihádistická internacionála v dohledné době něco takového logisticky zvládla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…