Jasné slovo z Prahy: Kyjevu se žádné zbraně dodávat nebudou

05.02.2015 18:46

Česká republika neuvažuje o dodávkách zbrojní techniky Ukrajině, vyplynulo z dnešního vyjádření ministra obrany Martina Stropnického v Bruselu. Podobně jako on se dnes k této možnosti postavili také někteří další ministři obrany zemí Severoatlantické aliance. Otázka se v minulých dnech kvůli zhoršujícímu se vývoji konfliktu na východě Ukrajiny probírala hlavně ve Spojených státech. O zbraně země NATO přímo požádal ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Jasné slovo z Prahy: Kyjevu se žádné zbraně dodávat nebudou
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Stropnický ČTK a České televizi na okraj jednání se svými kolegy ze spojeneckých zemí řekl, že se v této otázce Praha bude držet "alianční linie". Prohlášení představitelů NATO o tom, že Aliance zbraně nevlastní, tudíž je nemůže poskytnout a případné dohody o nich jsou vždy záležitostí členských zemí, totiž český ministr interpretuje jako domluvu na tom, že NATO Kyjevu zbrojní techniku neposkytne.

Další zbraně v oblasti nás nepřiblíží řešení, řekla novinářům německá ministryně obrany von der Leyenová

"Bylo by dost obtížné, aby se řeklo, že Aliance nebude dodávat zbraně a zároveň by jeden stát zbraně dodával," míní Stropnický. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přitom k otázce zbrojních dodávek dnes na tiskové konferenci doslova uvedl: "Pokud se zbraní týče, NATO zbraně nemá. Takže to je na jednotlivých spojencích. Je to něco, čím se musí zabývat různí spojenci."

Podle Stropnického se dnes ale o této otázce v bruselské centrále vůbec nehovořilo. "Naopak se opakovalo to, že neexistuje jiný způsob než se snažit jednat, přesvědčit Rusko, aby dodržovalo dohody," dodal.

"Další zbraně v oblasti nás nepřiblíží řešení a neukončí utrpení civilního obyvatelstva," řekla novinářům německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Její britský kolega Michael Fallon podle agentury Reuters uvedl, že Londýn se bude soustředit například na výcvik či dodávky materiálu, který nemá smrtící účinky, aby se Ukrajinci mohli lépe bránit.

Ožehavá otázka

Americký ministr obrany Chuck Hagel na tiskové konferenci na novinářský dotaz k poskytnutí zbraní Kyjevu poznamenal, že každý čin má své důsledky stejně jako má své důsledky rozhodnutí nedělat nic. Férovou otázkou, kterou si politici při svém rozhodování musí položit, je podle něj také to, zda případné dodávky zbraní neposílí ruské odhodlání dál bojovat.

Podobně se podle agentury AP vyjádřil také vrchní velitel aliančních sil v Evropě, americký generál Philip Breedlove. Podle něj by mohla být spuštěna "ostrá ruská reakce".

Generální tajemník NATO dnes opět zopakoval, že Rusko už nyní východoukrajinské separatisty podporuje personálem, výcvikem i stovkami kusů těžké techniky.

Polský vicepremiér a ministr obrany Tomasz Siemoniak problematiku zbrojních dodávek označil za "ožehavou otázku", o které dnes diskutoval na okraj schůzky s americkým ministrem Hagelem. Připomněl, že zbrojní embargo na Ukrajinu bylo zrušeno a polský obranný průmysl má prý zájem o spolupráci s ukrajinskými protějšky.

Uvedl také, že Varšava ukrajinské armádě poskytla pomoc za čtyři miliony eur (asi 112 milionů Kč) a pomáhá školit tamní odborníky. Polsko také odpovídá za jeden ze svěřeneckých fondů, kterými Aliance podporuje ukrajinský bezpečnostní sektor v některých konkrétních oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…