Jasný signál od SPOLU: Volte Pavla. Nebo Nerudovou. Nebo Fischera

04.10.2022 14:25

Vládní koalice SPOLU, skládající se ze stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09, dnes slovy premiéra Petra Fialy (ODS) oznámila, že nenominuje vlastního kandidáta do blížící se prezidentské volby. Koalice po několikaměsíčním vyčkávání dospěla k názoru, že nechce tříštit hlasy svých voličů. Těm doporučila volit někoho ze tří současných kandidátů: bývalého komunistického rozvědčíka a později šéfa vojenských struktur NATO, generála ve výslužbě Petra Pavla, ekonomku Danuši Nerudovou nebo senátora Pavla Fischera, který se již v minulosti neúspěšně o nejvyšší ústavní funkci ucházel.

Jasný signál od SPOLU: Volte Pavla. Nebo Nerudovou. Nebo Fischera
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Tisková konference koalice SPOLU o druhém kole senátních voleb.

Vládní koalice SPOLU (ODS+KDU-ČSL+TOP 09) dnes oznámila svou dlouho očekávanou strategii pro nadcházející prezidentskou volbu, která se uskuteční v lednu příštího roku. Do klání o Hrad nevyšle vlastního kandidáta, oznámil dnes lídr uskupení, premiér Petr Fiala (ODS), ale nabízí svým voličům doporučení, komu mohou odevzdat své hlasy. Předseda vlády doporučil tři kandidáty: Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera. Rozhodnutí nepostavit do souboje vlastního koaličního kandidáta odůvodnil argumentem, že hlavním cílem vládní koalice je zabránit tomu, aby zvítězily „extremistické a populistické síly“. Vládní představitelé v čele s Fialou chtějí na Hradě vidět osobu, která bude prezidentskou funkci zastávat „v souladu s hodnotami demokratického a stabilního státu“. Proto SPOLU nehodlá dále tříštit hlasy voličů ze své části politického spektra, kteří již podporují některého z výše zmíněných tří kandidátů. „Kdybychom nominovali někoho dalšího, tak snížíme šanci, že bude tuto funkci zastávat osoba, která bude tyto hodnoty zastávat,“ prohlásil Fiala.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

O strategii koalice SPOLU pro blížící se prezidentskou volbu se dlouho spekulovalo v médiích. Uskupení tří středopravicových stran dlouho slibovalo, že do boje o Hrad vyšle vlastního kandidáta. Jako o možném adeptovi se mluvilo například o současném předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) či jeho stranické kolegyni, senátorce Miroslavě Němcové, která v minulosti vedla dolní komoru Parlamentu. Vládní koalice však oznámení svého oficiálního stanoviska dlouho odkládala.

SPOLU nicméně není jediný politický subjekt, který se svou strategií dlouho vyčkával. Velkou neznámou nadcházející prezidentské volby zůstává otázka, koho nominuje opoziční hnutí ANO. Zejména zdali se o nejvyšší ústavní funkci bude ucházet expremiér Andrej Babiš. Spekuluje se však i o jiných možných kandidátech z řad tohoto nejsilnějšího opozičního hnutí; například o někdejším dvojministrovi průmyslu a obchodu i dopravy Karlu Havlíčkovi nebo o bývalé šéfce resortu financí Aleně Schillerové. Právě účast Babiše podle mnoha komentátorů zásadním způsobem ovlivní průběh volby. Je prý totiž vysoce pravděpodobné, že jakožto politik se silnou voličskou základnou téměř jistě postoupí do druhého kola. Tam mu podle průzkumů může nejefektivněji čelit generál ve výslužbě Petr Pavel, který dříve působil ve funkci předsedy vojenského výboru NATO.

Tomu je však mimo jiné vyčítána jeho předlistopadová minulost, kdy sloužil v komunistické vojenské rozvědce a byl svými nadřízenými chválen pro svou loajalitu k marxismu-leninismu. Pavlovu kandidaturu z tohoto důvodu dlouhodobě kritizuje například exministr financí, zakladatel TOP 09 a původní myšlenkový mentor koalice SPOLU Miroslav Kalousek. Bývalého komunistického rozvědčíka, z něhož se po listopadu stal šéf vojenských struktur NATO, dokonce Kalousek označil za „prominentního spratka.“

Tohoto tématu se lehce dotkl i premiér Fiala ve svém dnešním vyjádření, když na svůj twitter napsal: „Jsme si vědomi určitých problémů a negativ, které se s těmito osobnostmi pojí, ale jsme přesvědčeni, že všichni tři kandidáti můžou vykonávat funkci prezidenta v souladu se základními hodnotami, které zastávají politické strany koalice SPOLU.“

Na opačné straně politického spektra budou o přízeň voličů soupeřit europoslanec generál ve výslužbě Hynek Blaško a oficiální kandidát hnutí SPD, někdejší vězněný disident, po listopadu diplomat a ministr pro tajné služby Jaroslav Bašta. Levicovým kandidátem je šéf odborářů Josef Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…