Jde o zájmy lidí kolem Bakaly, kteří drží Sobotku. Vše je jinak, rozťal situaci v ČSSD známý komentátor

31.10.2013 7:07

Bohumil Pečinka z týdeníku Reflex označil v televizních Událostech, komentářích mediální prezentaci událostí v ČSSD jako kýč, který má zakrýt stranický neúspěch a zkrachovalé renomé neúspěšného předsedy Bohuslava Sobotky nahradit obrazem mučedníka, kterému vrazili kudlu do zad. Ve skutečnosti prý za vším stojí jednak ekonomické zájmy lidí se Sobotkou spojených, a jednak snaha pomstít se přes Michala Haška prezidentu Zemanovi.

Jde o zájmy lidí kolem Bakaly, kteří drží Sobotku. Vše je jinak, rozťal situaci v ČSSD známý komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na mítinku na jeho podporu

Bohumil Pečinka celý spor v ČSSD ohodnotil jako „obrovskou mediální bublinu“. „V médiích je to vykreslováno jako obrovský kýč, kde na jedné straně jsou pučisté, na druhé mučedník, a úplně to zakrývá reálné politické problémy jak ve společnosti, tak v sociální demokracii,“ myslí si komentátor.

„Ten mediální kýč tady zakryl podstatu - že ČSSD projela volby do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Pečinka s tím, že onen kýčovitý humbuk absolutně nechápe. Michal Hašek podle něj udělal jedinou chybu - že lhal na veřejnosti o schůzce s prezidentem Zemanem. Všechny jeho předchozí kroky prý byly úplně standardní.

Kompletně a ze všech stran k válce v ČSSD ZDE

Za zakrytím volebního neúspěchu kýčovitou historkou o puči podle něj stojí něco úplně jiného. „Jsou to byznysové zájmy stojící za Bohuslavem Sobotkou, zejména zájmy lidí kolem Zdeňka Bakaly, kteří se snažili z něj udělat premiéra a výsledek voleb jim tuhle ideu výrazným způsobem narušil,“ myslí si komentátor z Reflexu.

Schůzka prezidenta Zemana se špičkami ČSSD nebyla podle něj ničím mimořádným. „Takových jsou tisíce,“ ujistil. Problém je podle něj v tom, jak to média pojala - a v jejich případě nemusí jít pouze o vnitřní poměry v sociální demokracii. „Některá média chtějí přes pana Haška odehrát jakési třetí kolo prezidentské volby,“ vysvětluje komentátor. Rovněž chování některých politiků, třeba Jiřího Dienstbiera, nebo Miroslava Kalouska, podle něj ukazuje snahu opět nastolit podobně vypjatou atmosféru a skrze Haška zasáhnout především prezidenta Zemana.

„Prezident měl určitě desítky takových schůzek. Proč je zrovna tato zdémonizována, naprosto nechápu,“ uvedl komentátor. Podle něj je ve chvíli, kdy se sestavuje vláda, zcela normální, že se zástupci strany, která má o sestavení zájem, sejdou s prezidentem, který si při tomto sestavování osobuje značná práva. „Všechno, co nastalo od té chvíle, je jen obrovská démonizace,“

„Řečmi o puči se dá vytvořit mučedník a tím mu získáte novou legitimitu, kterou ztratil tím nelichotivým volebním výsledkem,“ vysvětlil komentátor možné záměry kýčovité prezentace vnitrostranického souboje. Sobotka je podle něj nyní vyobrazen jako mučedník a na volební propadák se zapomnělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…