Jde to s námi z kopce. Děti ztrácí soucit a smysl pro solidaritu

27.06.2012 8:34

Návyky českých dětí se mění. Už si nehrají s rodiči nebo venku s kamarády, raději se zabaví hraním počítačových her nebo sledováním televize. Stále více dospívajících chlapců a dívek kouří marihuanu a pije alkohol. Jen necelá polovina z nich pravidelně snídá.

Jde to s námi z kopce. Děti ztrácí soucit a smysl pro solidaritu
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

Když nastoupí do první třídy, chtějí se chovat slušně, stav životního prostředí jim není lhostejný, chtějí pomáhat ostatním. Stačí ale dva tři roky a zájem o to, co se kolem nich děje, rychle opadá. O změnách v návycích dnešní generace píší Hospodářské noviny.

Priorita životního prostředí klesá ještě na prvním stupni základní školy z pětačtyřiceti procent na dvacet, starost o ostatní z jednapadesáti na dvacet devět. Naopak úměrně s věkem roste touha po bohatství a důležitost vlastnit značkové věci.

Závěry, které vyplývají z nové studie ukazují, že nejde o žádný porevoluční záchvěv. "Je to spíše tak, že jde o obecný celospolečenský trend než pozůstatky socialismu," řekla HN socioložka Jana Duffková.

Nová generace bez soucitu

Nyní odborníci hovoří o jakémsi komplexním modelu českého dítěte roku 2012, který spojuje všechny problémy dohromady. Společnost se podle studií ocitla v začarovaném kruhu, dětem na jedné straně dopřává pohodlí, na straně druhé je připravuje o lidskost. Sociologové proto začínají hovořit o nové generaci, kterou charakterizuje nedostatek soucitu a smysl pro solidaritu.

České děti žijí v blahobytu, ale rodiče na ně mají málo času. Často je péče rodičů nahrazována posazením dětí k televizi. "Lze v tom spatřovat, že rodiče tak zároveň řeší svůj volný čas. Děti se dívají a oni nejsou rušeni," vysvětlují experti. Své rodičovské povinnosti se vyhýbají zejména muži. Téměř sedmdesát procent dětí v rozhovorech uvedlo, že svého otce vidí málo. Duffková ale upozorňuje, že rodiče často nemají jinou možnost, než trávit většinu času v zaměstnání, aby rodinu uživili.

Problémy i ve školství

Nedostatkem věnované pozornosti trpí děti i ve škole ze stran učitelů. Pedagogové jim prý naslouchají jen ve třetině případů a pomáhají jen v polovině. O to, aby na ně měli více času, by přitom údajně stálo dokonce 78 procent žáků.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…