Je čas začít vymáhat peníze od Babiše, žádá Kalousek

12.08.2021 22:40 | Ze sítí

České úřady se rozhodly na unijní orgány vyzkoušet riskantní plán, po němž by se v případě úspěchu mohly v rámci kauzy střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a neproplácení evropských dotací holdingu Agrofert obrátit na Evropský soudní dvůr. Plán se ovšem zadrhl a místo podkladu pro českou žalobu přišlo z Bruselu ostré varování. Pokud Česko nebude jednat, hrozí mu zastavení plateb evropských dotací. „Schillerová je na ministerstvu jenom na prosazování zájmů Agrofertu bez ohledu na zájmy státu a jeho občanů,“ rozčílilo to exposlance Miroslava Kalouska.

Je čas začít vymáhat peníze od Babiše, žádá Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí
Kalousek se vyjádřil ke kauze týkající se jakéhosi otestování unijních institucí českou stranou v rámci střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). České úřady se i přes unijní audit rozhodly, že zkusí požádat o proplacení dotace pro Fatru z holdingu Agrofert. Podle serveru iRozhlas.cz šlo o jakýsi test Babišova střetu zájmů, který by v případě zamítnutí dotací mohla česká strana napadnout u soudu.

Z Evropské komise však přišla nepříjemná odpověď. Komise dotaci ve výši 547 tisíc korun neproplatí, ale ani nezamítne, dojde pouze k pozastavení platby, což znamená obtíže při případné žalobě.  

Zároveň musí české úřady přijmout nezbytná opatření k opravě částek spojených s nesrovnalostmi – tedy zrušit dotaci pro Fatru a vyřadit ji z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, jak Evropská unie požadovala už po auditním šetření.

V případě, že česká strana nebude konat, hrozí i úplně zastavení průběžných plateb evropských dotací nebo minimálně všech podniků v rámci daného operačního programu.

Záměr Ministerstva financí získat rozhodnutí o zamítnutí žádosti, aby mohlo následně vstoupit do sporu u Soudního dvora Evropské unie, se tak zcela nenaplnil. Šlo přitom o jediné řešení, které ministerstvo prezentovalo v rámci obrany dotačních zájmů Agrofertu, který čelí dotační stopce kvůli šetření střetu zájmů premiéra Babiše.

Přestože by tedy firmy z koncernu Agrofert kvůli evropskému auditu neměly inkasovat peníze z eurofondů, Ministerstvo průmyslu a obchodu v únoru plastikářské firmě Fatra z tohoto holdingu zaslalo 547 tisíc a v polovině června na plán kývl i resort ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), byť na možná rizika pro Česko měl podle Českého rozhlasu upozorňovat i náměstek ministra zahraničí Martin Smolek, který je autorem plánu.

Kalouska riskantní plán uskutečněný kvůli dotacím pro Agrofert nemálo rozčílil. „Kdyby ministerstvo financí hájilo zájmy daňových poplatníků stejně houževnatě, jako hájí zájmy Agrofertu, nebyl by státní rozpočet v takovém rozvalu. Od toho tam však Alena Schillerová není. Je tam právě jenom na prosazování zájmů Agrofertu bez ohledu na zájmy státu a jeho občanů. Je nejvyšší čas s tím skončit, naše peníze vymáhat od Babiše a jeho firem zpět a potrestat ty, kteří neoprávněné dotace propláceli,“ napsal k plánu na svém facebookovém profilu a dodal, že to „můžeme v říjnových volbách rozhodnout“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…