Je homosexualita duševní poruchou? V Číně padl verdikt

06.03.2021 22:11

Přestože je homosexualita v Číně dekriminalizována již od roku 1997, na lidi orientující se na stejné pohlaví se stále v zemi nahlíží s určitým despektem. O tom svědčí i nejnovější rozhodnutí soudu v Su-čchienu, které znovu potvrdilo, že homosexualita se stále může nazývat duševní poruchou i přesto, že na čínském oficiálním seznamu duševních poruch nefiguruje dvacet let. O rozsudku informoval server South China Morning Post.

Je homosexualita duševní poruchou? V Číně padl verdikt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí
Žalobu k soudu podala 24letá žena ve městě Su-čchien, které se nachází ve východní provincii Ťiang-su mezi Čching-taem a Nankingem – nesouhlasila, aby se čínský učebnicový popis homosexuality jakožto „psychologické poruchy“ nadále používal a požadovala po soudu, aby byl označen za chybný.

Žena vystupující pod jménem Xixi se poprvé s popisem duševní poruchy ve formě homosexuality setkala v hojně používané čínské učebnici psychologie během svého studia na Jihočínské zemědělské univerzitě v Kantonu. V té bylo přímo uvedeno, že být gay je duševní poruchou.

Knihu s názvem „Výchova k duševnímu zdraví pro vysokoškolské studenty“ vydává od roku 2013 nakladatelství Jinan University Press a homosexulita v ní figuruje na místě „běžných psychosexuálních poruch“ mezi převlékáním se do šatů jiného pohlaví či mezi fetišismem.

Žalobu na vydavatele a prodejce učebnice žena podala již v roce 2017 a své právní kroky zdůvodnila tím, že tvrzení v knize je chybné a bez vědeckého základu.

Koncem loňského soudu však lidový soud v Su-čchienu rozhodl ve prospěch vydavatelství s tím, že jde spíše o rozdílné názory než o chybu.

Podobně reagoval i odvolací soud. Ten v konečném rozhodnutí vyjádřil, že popis homosexuality není chybný, jelikož se jedná o „akademický pohled“. Označení homosexuality za duševní onemocnění tak v Číně může být i nadále v učebnicích uvedeno.

Světová zdravotnická organizace vyškrtla homosexualitu z duševních poruch v roce 1990. Roku 1997 ji Čína dekriminalizovala a následně roku 2001 i vyškrtla ze svého oficiálního seznamu duševních poruch. Stále se však oficiální klasifikace duševní poruchy týká těch homosexuálů, kteří se necítí být sami sebou či mají úzkostné a depresivní pocity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…