Je jasno: Diviš připuštěn, Janeček ne, Rohanová škrtnuta

13.12.2022 12:21

Mezi kandidáty na prezidenta České republiky se zařadí také podnikatel Karel Diviš. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl o jeho registraci. Voleb se nezúčastní Karel Janeček, ale ani Denisa Rohanová, která podala kandidátní listinu dříve, než je volba prezidenta republiky vyhlášena. Janeček i Rohanová pro CNN Prima News následně uvedli, že se obrátí na Ústavní soud.

Je jasno: Diviš připuštěn, Janeček ne, Rohanová škrtnuta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Billboard kandidáta na prezidenta ČR Karla Diviše

Podnikatel Karel Janeček na Hrad kandidovat nebude. Nejvyšší správní soud dnes těsnou většinou zamítl jeho stížnost proti vyřazení z voleb. Vyřadil také Denisu Rohanovou. Na podnět senátorů zrušil její registraci Ministerstvem vnitra.

V souvislosti s registračním procesem dostal NSS 13 podnětů.

Janečka ani Diviše vnitro do voleb nepustilo, protože po kontrole podpisů klesli pod hranici 50.000 občanských podporovatelů. Oba však výpočty a rozhodnutí ministerstva vnitra zpochybňovali U Rohanové upozornili Hilšerovi podporovatelé na to, že nashromáždila podpůrné podpisy pouze od členů bývalé Poslanecké sněmovny, což je prý v rozporu se smyslem právní úpravy.

O Hrad se podle platných registračních rozhodnutí utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a nově tedy Karel Diviš. Ze hry vypadla právě zmiňova prezidentka České asociace povinných Rohanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…