Je mi zle. Darmožrouti. Medaile Ledecké spustila drsné věci

21.02.2022 7:54 | Ze sítí

Zimní olympiáda v Číně je u konce. Česká výprava, ač velice početná, vybojovala jen dvě medaile, a to díky Ester Ledecké a Martině Sáblíkové. A množí se otázky, jak je to možné. Sportovní činitelé hovoří o podfinancovaném sportu. Ovšem řada fanoušků sportu viní i management. „Napříč spektrem se musí vyčistit svazy od lidí, kteří jsou neschopní a sypou si peníze do kapes,“ zaznělo, stejně jako připomínky, že Ester Ledeckou do vrcholové formy dostala její rodina. Navzdory státu a „bafuňářům“.

Je mi zle. Darmožrouti. Medaile Ledecké spustila drsné věci
Foto: Repro Facebook
Popisek: Slalomařka Ester Ledecká

Anketa

Pokud bude Petr Pavel opravdu kandidovat na prezidenta,...

hlasovalo: 18355 lidí
Včera skončila zimní olympiáda v Pekingu. Čeští sportovci, lépe řečeno sportovkyně, si z ní odvážejí dvě medaile, zlato Ester Ledecká za obří slalom na snowboardu, bronz rychlobruslařka Martina Sáblíková. Šéf české olympijské mise Martin Doktor dvě medaile nepovažuje za tak špatný výsledek. „Osobně si myslím, že to není žádný velký propadák. Taky jsme mohli třeba odjet bez medaile. K tomu je vždy blízko,“ uvedl dle ČTK. Výsledek je ovšem jeden z nejhubenějších za posledních několik olympiád. „Nejde pokaždé přijet z her s balíkem medailí a příště to opakovat,“ dodal.

„Jsem přesvědčený, že za čtyři roky zase budeme mít borce na medaile,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který si zároveň posteskl, že Česko nemá sportovce v nových disciplínách. „Když koukneme na nové sporty, tak totálně absentujeme. Ale udělat rampu a můstky vyžaduje prostor, a to u nás chybí,“ řekl.

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser se také vyjádřil: „Nalijme si čistého vína: Naše výprava byla devátá nejpočetnější ze všech zemí a i přes famózní výkony Ester Ledecké a Martiny Sáblíkové se dvě medaile nedají považovat za úspěch.“

„Je to další důkaz toho, že u nás musí po vzoru jiných zemí proběhnout prioritizace sportů, protože teď máme 113 olympioniků a dvě medaile, zatímco například srovnatelné Nizozemsko vysílá na olympiádu 41 sportovců, kteří přivezli 17 medailí,“ doplnil. Neusser jako důvod, proč se Česku nedaří, vidí nedostatek financí.

„Kanada má asi 2700 zimních stadionů a je jich 38 milionů, u nás je stadionů 170. Kolik nových zimních stadionů se postavilo? A když se podíváme na průměrné stáří hal a stadionů, tak z tohoto pohledu tady dělají naši lidi zázraky,“ míní Kejval.

Ovšem hned několik lidí vidí problém právě v Českém olympijském výboru a také ve Svazu lyžařů ČR. „ZOH a la Berlín 1936 v Pekingu jsme vůbec nesledovali. Dneska jsme viděli medailový výčet. České výsledky jsou katastrofální. Úspěch Ledecké je výsledkem rodinného úsilí, fakticky navzdory lidem, jako je Kejval, ČOV a český stát,“ míní ekonomický novinář Mirek Motejlek.

Kromě Motejlka se vyjádřil také sportovní fanoušek Miroslav Šilák, který také upozorňoval, že úspěch Ledecké je důsledek rodinného zázemí. Podle něho musí ve sportu dojít k revoluci, a to celkově. „Musí se zlepšit celkový vztah ke sportu, hlavně u mládeže. Když se koukneme na postcovidová data, tak nám tady roste generace, která bude spíše soupeřit s obezitou než vyhrávat medaile. Musíme začít platit trenéry mládeže na všech úrovních. Napříč spektrem se musí vyčistit svazy od lidí, kteří jsou neschopní a sypou si peníze do kapes,“ navrhuje a uznává, že se bude jednat o dlouhou cestu.

Podobně se vyjadřoval další účet zaměřený na sport, 1_nula, který konstatoval, že na dostatečné úrovni je v Česku jen tenis, vodní slalom a střelba a dodal: „Jinak jsme závislý na super talentovaných nebo super zabejčených jedincích, kteří buď vylétnou z docela dobrého systému (Krpálek, Soukalová, Neumannová), nebo jsou průkopníky svých sportů u nás (Sáblíková, Samková, Valenta, Ondra), případně si jdou vlastní cestou (Ledecká).“

Připomenul, že země, se kterými Česká republika většinou prohrává, mají pro zimní sporty lepší podmínky, např. Rakousko, Rusko, USA, Norsko, Německo. Řešení jsou dle něho tři, buď masivně zainvestovat do infrastruktury, nebo pozvolna propojit školy a školky se sportovními kluby.

„Postupně zavedeme všemožná zvýhodnění pro rodiče těch, kteří budou sportovat. Bude logicky důležitá i kontrola, aby se to nezneužívalo a abychom tu co půl roku neměli aféru, že klub si vymyslel 50 dorostenců a dítě chodilo najednou na 15 sportů,“ navrhuje účet. Jako třetí možnost vidí, že se nebude dělat nic a čas od času se objeví talent jako Sáblíková. „To se nejspíš opravdu dít bude, ale takřka určitě to povede k úplnému úpadku kolektivních sportů z výjimkou těch nejbohatších, jako je fotbal či hokej,“ míní.

A otázku, jak se bude vyhodnocovat olympiáda položil i Jan Provazník, spolu s dotazem, zda peníze pro Český olympijský výbor budou vyšší či nižší nebo se pojede ve stylu „co jsme si, to jsme si, choďte na rauty dál“.

IT expert Daniel Rovný dokonce tvrdí, že úspěch Ledecké je navzdory ČOV. „To, čeho dosáhla Ester Ledecká, je ohromné rodinné úsilí Janka a jeho ženy, a to navzdory darmožroutům a bafuňářům, jako je třeba Kejval,“ říká a dodává: „Vzpomeňte, jak nechtěli, aby reprezentovala ČR, protože neměla na dresu sponzory, které domluvil lyžařský svaz a ona z toho měla 10 %. Říkala: Tak tam plaťte můj tým, což je 8 lidí. Nechtěli platit, a tak si nechala svoje sponzory a hodně peněz zatáhl Janek.“

„Je mi zle, když tito lidé dnes jásají, jak máme zlatou. Nemáme, to má rodina Ledeckých navzdory našemu státu,“ klaní se Rovný před jejími úspěchy a její rodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…