Je možné, že se vrátíme k jednání s ČSSD, je tam stále silná vůle, mluvil jsem s některými jejími představiteli, řekl v ČT k vládnímu vyjednávání Filip

12.04.2018 20:14

Vedení hnutí ANO se radí o dalším postupu při vyjednávání podpory pro svou vládu. Jediná varianta, která je teď podle předsedy Andreje Babiše na stole, je menšinový kabinet s podporu KSČM a SPD. Co budou komunisti požadovat výměnou za tichou podporu vlády a proč pro sebe nechtějí ministerská křesla? To prozradil ve čtvrtečním Interview na ČT24 jejich předseda Vojtěch Filip.

Je možné, že se vrátíme k jednání s ČSSD, je tam stále silná vůle, mluvil jsem s některými jejími představiteli, řekl v ČT k vládnímu vyjednávání Filip
Foto: Hans Štembera
Popisek: IX. sjezd KSČM v Praze. Na programu je mimo jiné i volba předsedy strany

Že by Babišovou jedinou možností bylo sestavení menšinové vlády s podporou KSČM a SPD, si prý Filip nemyslí. To, že si ANO, KSČM a SPD tak nějak zbyly, je podle něj především výsledek toho, že zkrátka nikdo nechce převzít odpovědnost za správu České republiky. „My nechceme, aby naše republika zůstala bez vlády s podporou a bez důvěry,“ dodal. Na dotaz moderátorky, proč tedy nechtějí jít přímo do vlády, odpověděl, že se jim při vyjednávání programového kompromisu nepodařilo najít shodu v daňové, bezpečnostní a zahraničněpolitické oblasti. „Zde se s hnutím ANO neshodujeme a my svůj program nezrazujeme,“ vysvětlil.

Nyní je podle Filipových slov s hnutím ANO dojednán programový kompromis, který projednávalo hnutí ANO s KSČM a sociální demokracií. „ČSSD sice kůli svým nelogickým a nadsazeným požadavkům vypadla, ale tento dojednaný kompromis je pro nás základem, který chceme držet, na tom trváme,“ řekl.

„My jsme na tom teď tak, že nemáme nikoho dokonce ani v kontrolní komisi pro bezpečnostní sbory, když Ondráček rezignoval po tom nechutném extempore, které probíhalo,“ připomněl a doplnil, že za tuto komisi, které měli předsedat, požadovat jinou funkci ve vedení Sněmovny nebudou. „Zásadně projednáváme v patrech a nepleteme si hrušky s jablky. My sice můžeme požadovat něco jiného, ale zatím tak nečiníme, protože si nepřejeme, aby dojednaný kompromis o ustavení orgánů Sněmovny padl na nějakých personálních požadavcích,“ upřesnil.

Hned poté, co se prý Filip vrátil ve středu z Lán, informoval premiéra Andreje Babiše o schůzce s prezidentem. „Budu chtít brzy také vědět, jak Babiš dál vyjednává, co mu sdělil Tomio Okamura a jaký bude ten další postup,“ řekl a dodal, že zatím přesný termín schůzky dohodnutý nemají.

Po zkušenostech, kdy nebylo vyslyšeno přání KSČM, aby se jednalo ve třech, tedy původně hnutí ANO, KSČM a ČSSD, trvají nyní komunisté prý na tom, aby byla alespoň jedna schůzka, kde budou nyní jednat všechny tři strany. „Minimálně jednou to tak chceme, abychom jednali my, ANO a SPD o podpoře či toleranci vlády,“ sdělil Filip.

Menšinovou vládu hnutí ANO prý komunisté podpoří za podmínek, že chtějí například čtyřletý plán růstu mezd. „Zkrátka to, co nyní obsahuje zmiňovaný programový kompromis. S SPD také projednáváme ještě otázku referenda a na to nestačí ani ten kompromis, který byl se sociální demokracií. Tento kompromis ale projednáváme i s Piráty a se stranami, které tento zákon chtějí,“ uvedl.

Někteří poslanci hnutí ANO jsou však proti tomu, aby vláda hnutí ANO byla podporována SPD. Pokud předsednictvo a výbor hnutí ANO na svém čtvrtečním jednání o tom, jak má hnutí dál postupovat při vyjednávání o vládě, usoudí, že varianta s SPD vypadává ze hry, to ještě podle Filipa neznamená, že vypadne i KSČM. „Je možné, že se vrátíme k vyjednávání se sociální demokracií, to je reálný projekt, protože v ČSSD byla silná vůle uzavřít kompromis,“ je přesvědčen Filip především proto, že čte některá vyjádření vysokých představitelů sociální demokracie.

Dokonce prý s některými z nich situaci probíral. „Osobně jsem s nimi mluvil. Oni říkají, že ke krachu vyjednávání došlo předčasně a je možné se vrátit k jednacímu stolu,“ prozradil Filip. „Navíc to strašení, že by něco v Evropě neprošlo. Vyčítá snad někdo rakouským lidovcům, že uzavřeli s partnerskou politickou stranou Tomia Okamury se svobodnými koalici a že jsou ve vládě?“ ptal se s úsměvem Filip.

Na stole je tedy hlavně varianta menšinové vlády s podporou KSČM a SPD. Podle předsedy KSČM však jednání s hnutím SPD je samozřejmě mnohem složitejší než jednání s ČSSD. „Raději bych jednal se sociální demokracií, jsem rád, že jsme s ní mohli vyjednávat programový kompromis. Výsledek voleb ale respektujeme a k jednání jsme připraveni,“ uzavřel Filip s tím, že je možné, že SPD bude prosazovat jiný programový kompromis, ale KSČM od kompromisu již dosaženého ustupovat nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…