Je neekonomické a drahé přesouvat z jednoho konce Evropy základní potraviny, tvrdí SPD a přidává pozměňovák

02.12.2020 11:25

Zákon o potravinách prošel druhým čtením a hnutí SPD k němu podalo pozměňující návrh, který má zajistit potravinovou soběstačnost. „Jak potravinová soběstačnost, tak potraviny druhé jakosti jsou důležitá témata, jelikož neustále bojujeme se špatnou kvalitou potravin, co se k nám dováží,“ napsal místopředseda SPD Radim Fiala na facebooku.

Je neekonomické a drahé přesouvat z jednoho konce Evropy základní potraviny, tvrdí SPD a přidává pozměňovák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gerolf Annemans s Radimem Fialou

Podle něj je řešením zavedení zákonné povinnosti prodávat na našem trhu české potraviny. „Jejich podíl stanovujeme na 55 procent v roce 2022 s tím, že v každém dalším roce se procento zvýší o 3 procenta až do roku 2028, kdy bychom měli dosáhnout minimálně 73 procent. Jde samozřejmě o potraviny, které lze produkovat v ČR a návrh obsahuje jejich výčet,“ upřesňuje Fiala. 
 
 
„Nejprve se zmíním o potravinách druhé jakosti na našem trhu – tato novela zakazuje uvádět na český trh potraviny označené stejně s potravinou prodávanou v jiném státě Evropské unie, pokud má jiné složení nebo vlastnosti. Stručně řečeno, pokud mají rybí prsty prodávané v Česku stejný obal jako ty v Německu, musí být stejné i z hlediska kvality. Pokud bude složení odlišné, musí to být na první pohled poznat z obalu, aby nás obal neuváděl v omyl,“ píše dále místopředseda SPD. 
 

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí
Dalším velkým tématem je potravinová soběstačnost. „Musíme více podporovat naše zemědělce a odbyt jejich výrobků. Jejich ochrana je nesmírně důležitá. Ze zahraničí sem musí směřovat jenom tolik potravin, aby to neomezilo naše vlastní zemědělství. Pokud si necháme naše zemědělství nadnárodními řetězci zlikvidovat, setkáme se s takovým zdražením potravin a budeme jejich rukojmími tak, až nám to nebude milé a bude už pozdě. A proto je třeba zvyšování soběstačnosti uzákonit, dokud je čas,“ navrhuje. 
 
Tím by se prý vyřešila i dvojí kvalita potravin, podpořily bychom naše výrobce a pracovní místa, protože se jedná o potraviny, které jsme schopni si vypěstovat a odchovat sami.
 

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí
„Novinkou je, že název "česká potravina" měníme na: "potraviny z krátkého dodavatelského řetězce", to je potravina vyrobená ze surovin, které pochází z území České republiky, žádný dovoz, ale přímo od našich dodavatelů přes prodejce na náš stůl,“ píše dále Fiala. 
 
Tato povinnost se ale nevztahuje na obchody menší jak 400 m2 a na specializované obchody zaměřené na prodej konkrétních druhů, typů nebo kategorií potravin.
 
„Potravinová soběstačnost v základních potravinách znamená nezávislost na externích zdrojích. Na rozdíl od velkovýrobních farem je ale představa o soběstačnosti komplexnější – chceme, abychom v základních a tradičních produktech byli soběstační jako republika a abychom podporovali tuhle soběstačnost v rámci regionů, obcí a domácností. A nejde jen o potraviny, ale o všechny zásadní zdroje energie nebo o vodu. Je neekonomické a drahé přesouvat z jednoho konce Evropy základní potraviny, ale je stejně nesmyslně zbytečné a drahé přesouvat třeba elektřinu,“ dodává na závěr místopředseda SPD. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…