Je ohrožena dostupnost dialýzy i kvalita péče, varují pacienti

10.12.2011 13:43

Asociace dialyzačních středisek (ADS) a lékaři varují, že v důsledku plánovaného snížení úhrad na léčbu dialýzou až o 40 procent může dojít ke krachu mnoha středisek nebo omezení pacientů. Tato léčba se má podle deníku Právo celkově zhoršit.

Je ohrožena dostupnost dialýzy i kvalita péče, varují pacienti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova IKEM

Podle Vladimíra Tesaře, předsedy České nefrologické společnosti, se ohrozí dostupnost dialýzy i kvalita léčby. Až 40procentní snížení výdajů na dialýzu stojí v návrhu nové úhradové vyhlášky ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

Dojde k výraznému omezení hemodialýzy a ekonomické problémy středisek

„Pokud text vyhlášky zůstane, bude to znamenat pro provozovatele zařízení pečujících o pacienty se selháním funkce ledvin vážné ekonomické problémy, které mohou destabilizovat celý systém péče o tyto nemocné," myslí si šéf ADS Tomáš Jirka.

Má dojít k výraznému omezení tzv. hemodialýzy, která se poskytuje pacientům s dalšími vážnými chorobami. Museli by být přesunuti na běžnou dialýzu, což by jim způsobilo komplikace a tím pádem i prodražení léčby.

Organizace sdružující nemocné s ledvinami už poslala Hegerovi dopis varující před snížením peněz na dialýzu. „Pokud příští rok budou muset střediska léčit zhruba o 30 procent levněji, znamená o pro nás pacienty, že se nám bude hůře pohybovat, budeme žít s větší bolestí a nakonec že zemřeme dřív," řekl deníku Právo prezident Společnosti dialyzovaných Lubomír Jelínek.

Léčba je drahá, ale bez ní zemřeme, vzkazuje prezident dialyzovaných pacientů

Sám se léči na hemodialýze už třicet let kvůli nezvratnému selhání ledvin. Chápe, že léčba je drahá, ale jedná se prý o jedinou možnost pro něj a další podobné pacienty, jak žít. V České republice chodí na dialýzu 6320 pacientů do 102 středisek. Léčba jednoho pacienta stojí ročně jeden milion korun, ale bez ní by zemřeli.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň tvrdí, že by nemělo dojít k omezení dialýzy. Vyhláška prý pouze stanoví spravedlivější peníze oproti jiným oborům.

Související:

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …